Читај ми!

Брнабић: Прихваћена два од три захтева опозиције, наставак разговора у среду

Колегијум Народне скупштине, који је сазвала председница парламента Ана Брнабић, завршен је без договора власти и дела опозиције око даљих препорука ОДИХР-а за побољшање изборних услова. Прихваћена два захтева опозиције – да се формира независна комисија за контролу и ревизију бирачког списка и да јавни сервис почне да објективно извештава и да буде свима подједнако доступан, каже Брнабић. Трећу тачку која се тиче поклапања београдских и локалних избора не можемо да прихватимо, додаје председница Скупштине. Радомир Лазовић, један од представника дела опозиције, истиче да они инсистирају на испуњењу сва три захтева. Разговори се настављају у среду.

Колегијум Народне скупштине о примени препорука ОДИХР-а из Коначног извештаја Мисије за посматрање избора за народне посланике Народне скупштине, одржаних 17. децембра 2023. године, завршен је без договора владајуће коалиције и представника дела опозиције.

Колегијум је сазвала председница парламента Ана Брнавић, а учествовали су шефови посланичких група власти и опозиције.

Брнабић: Прихватили смо два од три захтева опозиције

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић изјавила је да је владајућа коалиције прихватила два од три захтева опозиције – да се формира независна комисија која би вршила контролу и ревизију бирачког списка и да јавни сервис почне објективно да извештава и да буде свима подједнако доступан.

Истакла је да је једини захтев који, како каже, нису могли да прихвате - тачка којом се тражи да београдски и избори на локалу буду одржани истог дана.

"Трећу тачку не можемо да прихватимо, јер задире дубоко у демократске норме и принципе, јер се тражи да се неком насилно скрати или продужи мандат. Онда немате ни Устав ни демократију. Изашли смо у сусрет и претходној влади и градској скупштини, јер смо скратили мандат за три године, пошто су избори били 2022.", навела је Брнабић. 

Нису се појавили Еколошки устанак и листа Бранимира Несторовића

Нагласила је да су представници опозиције, а посебно "Србије против насиља", испоставили три захтева, а да је она, да би се дијалог који је протицао нормално и цивилизовано наставио, променила тему колегијума, и да су почели да причају о захтевима опозиције.

Захвалила се представницима опозиције који су се, како је рекла, након неколико позива, коначно одазвали позиву за колегијум о побољшању изборних услова и примени препорука ОДИХР-а.

"Хајде заједно да радимо и да докажемо да то можемо. Жао ми је што се нису појавили Еколошки устанак и 'Ми глас из народа Др Бранимир Несторовић'. Надам се да ће се појавити у будућности, моја врата су отворена", поручила је Брнабић.

Подсетила је да ОДИХР посматра изборе у Србији од 1997. и да од тада након сваких избора даје препоруке за побољшање изборних услова, као и у свим другим земљама где су позвани да посматрају изборни процес. 

"Србија је од 2019. до 2023. године имплементирала 54 препоруке ОДИХР-а и формирала јединствени бирачки списак који је повезан са централним регистром становништва, док бивша власт, која је сада у опозицији, није имплементирала ниједну препоруку", истакла је Брнабић. 

Лазовић: Тражимо испуњење сва три услова, рок до среде

Председник посланичког клупа Зелено-левог фронта Радомир Лазовић потврдио је да није било договора и да је опозиција на колегијуму изнела три, како је навео, кључна захтева.

"Тражи се формирање независне комисије која би извршила ревизију бирачког списка пре нових избора, да јавни сервис буде доступан свим учесницима избора и да београдски избори буду одржани истог дана са локалним", рекао је Лазовић.

Истакао је и да су "дали рок властима до среде да испуне сва три услова" и поручио да неће пристати на, како је рекао, нову изборну крађу.

Владајућа коалиција тврди да за одлагање беогрдских избора нема законског основа. Заменица шефа посланичке групе СПС-а Снежана Пауновић каже да београдски избори морају бити расписани у среду.

"Морају, финално, да би били одржани најкасније другог јуна. То је црвена линија за одржавање београдских избора", истакла је Пауновић. 

На колегијуму шефови посланичких група

Шеф посланичке групе Нови ДСС Милош Јовановић поручио је да је опозиција, без обзира на идеолошке разлике, потпуно једногласна да се морају изборити за фер изборне услове.

Разговорима су присуствовали представници владајуће коалиције Српске напредне странке, Социјалистичке партије Србије, СВМ-а, Странке правде и помирења, ПУПС-а, Јединствене Србије, а такође су се одазвали и представници опозиције из коалиције "Србија против насиља" и коалиције "Нада" и други. 

Међу посланицима који су дошли на разговоре били су Миленко Јованов и Невена Ђурић (СНС), Ивица Дачић и Снежана Пауновић (СПС), Един Ђерлек (Странка правде и помирења), Елвира Ковач (СВМ), Радомир Лазовић и Биљана Ђорђевић (Зелено-леви фронт), Мирослав Алексић (Народни покрет Србије), Милош Јовановић (Нова Демократска странка Србије) и други. 

На дневном реду биле препоруке ОДИХР-а, нови разговори у среду

Опозициони посланици су пре почетка колегијама председници Скупштине предали захтеве за побољшањем изборних услова.

Захтеве су потписали представници колалиције "Србија против насиља" Мариника Тепић и Мирослав Алексић и коалиције "Нада" Милош Јовановић и Војислав Михаиловић.

Колегијум је сазван са једном тачком дневног реда, а то су консултације о даљим препорукама ОДИХР-а из Коначног извештаја Мисије за посматрање избора за народне посланике Народне скупштине, одржаних 17. децембра 2023. године, а нови разговор биће одржани у среду од 9 часова. 

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару