Читај ми!

Ђилас писао западним дипломатама и званичницима ЕУ: Зaуставитe срамотне Куртијеве акције

Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас упутио је писмо амбасадорима свих земаља чланица ЕУ, амбасадору САД, Жозепу Борељу, Мирославу Лајчаку, Габријелу Ескобару и Џејмсу О' Брајену, а поводом "једностране и срамотне акције, уклањања‚ ћириличних саобраћајних знакова, коју спроводи Аљбин Курти на северу Косова и Метохије". Потез Приштине осудили су и Нови ДСС и Покрет обнове Краљевине Србије.

Аљбин Курти најновијом акцијом замене ћириличних имена на северу Косова и Метохије наставља са провокацијама којима је циљ понижавање Срба, ускраћивање њихових основних права и изазивање нових конфликата, каже Драган Ђилас у писму, а саопштава ССП.

"Очекујемо од вас и ваших влада да учините све како би се са оваквом политком према грађанима српске националности престало“, наводи Ђилас у писму.

Организовано уклањање свих саобраћајних путоказа на ћириличном писму на северу КиМ само је последњи инцидент из палете једностраних срамотних акција Аљбина Куртија, указује Ђилас и истиче да тај потез представља кршење свих вредности  за које се Европа залаже.

"Све ове акције Куртија против Срба на Косову, њихових права и имовине, морају одмах бити заустављене.  Верујемо да је последњи час да се коначно заустави овај ирационалан и насилнички приступ Аљбина Куртија према српском народу“, рекао је Ђилас.

Ђилас каже да Куртијеве акције, заједно са ирационалном одлуком да забрани динар, недостатком напретка на стварању ЗСО и одбијањем да изврши утицај на градоначелнике на северу КиМ да поднесу оставке, гура већ нестабилну безбедносну ситуацију на руб конфликта.

"Ми тражимо да помогнете у заустављању свих даљих једностраних, насилних и деструктивних корака Аљбина Куртија, што би значајно допринело превенцији могућих нових конфликата на Балкану“, каже Ђилас. 

ПОКС и Нови ДСС осудили потез Приштине

Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) оценио је у саопштењу да је уклањање ћириличних табли са називима места чак и на северу Косова и Метохије последња фаза "примене француско - немачког плана".

Након уклањања српских застава и динара, на ред је дошло и гашење ћирилице на КиМ, што је јасна порука преосталим Србима да су непожељни и да треба да се селе, оценио је председник ПОКС-а Војислав Михаиловић.

Лидер Новог ДСС-а Милош Јовановић навео је да уклањање саобраћајних ћириличних табли на северу КиМ представља још једно национално понижење, тврдећи да се оно што је сачувано у рату против НАТО-а предаје у миру.

Сматра да је услед флагрантног кршења Резолуције 1244 СБ УН јужна српска покрајина под окупацијом, а да је француско-немачки споразум дао "ветар у леђа албанским сецесионистима и Западу да убрзано остварују сопствене интересе, на штету српског народа и државе Србије", саопштено је из Новог ДСС-а.

петак, 05. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару