Конституисан сазив Скупштине Србије – буран почетак уз пиштаљке и транспаренте, полагање заклетве у сали и холу

У Скупштини Србије интонирањем химне почела конститутивна седница. Конституисан је нови сазив Народне скупштине пошто је верификациона комисија потврдила мандат за свих 250 посланика. Део посланика је положио и потписао заклетву у сали, док је део посланика напустио заседање и заклетву положио у скупштинском холу. Почетак седнице обележило негодовање, пиштаљке и транспаренти кандидата за посланике са листе "Србија против насиља", али и пароле са галерије из редова "Србија не сме да стане". Након полагања заклетве, председавајући је закључио данашњи рад Скупштине.

Конститутивна седница Народне скупштине почела је данас у 10 часова. Почетак су обележиле пиштаљке, звиждуци, транспаренти и аплаузи, а убрзо након почетка одређена је пауза.

Прва тачка дневног реда је потврђивање мандата нових народних посланика.

Нови сазив парламента биће конституисан потврђивањем најмање две трећине посланичких мандата.

Такође, на дневном реду су и избор председника парламента, избор потпредседника, именовање генералног секретара Народне скупштине, избор чланова радних тела и избор чланова сталних парламентарних делегација у међународним институцијама.

Конститутивној седници ће председавати најстарији посланик Стојан Раденовић, а њему ће у раду помагати по један, најмлађи, народни посланик са четири изборне листе које су добиле највећи број посланичких мандата, као и генерални секретар Народне скупштине.

Након доношења одлуке о потврђивању мандата, народни посланици полажу заклетву чији текст гласи: "Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди!"

Пословник предвиђа да предлог кандидата за председника Народне скупштине подноси најмање 30 народних посланика.

Пре приступања избору председника парламента, Народна скупштина одлучује да ли ће се гласати тајно или јавно, а председник скупштине постаје народни посланик за кога гласа већина од укупног броја народних посланика.

Број потпредседника Народне скупштине, према Пословнику, утврђује се на предлог председника парламента.

Парламент треба да одлучи и о утврђивању састава сталних парламентарних делегација за учешће у раду Парламентарне скупштине Савета Европе, Парламентарне скупштине Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и других мултилатералних парламентарних институција и организација.

У Народној скупштини треба да се формирају и посланичке групе, а једну може чинити најмање пет народних посланика.

Конституисањем скупштине почиње да тече рок од 90 дана за формирање нове владе.

На изборима 17. децембра учествовало је 18 изборних листа, а у посланичке мандате освојило је њих 10.

среда, 19. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије