Дачић: Проширење је у интересу и Србије и Европске уније

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је у Риму да је политика проширења у интересу Србије, Западног Балкана, али и ЕУ и свих њених чланица.

Ивица Дачић је на Министарском састанку о Западном Балкану истакао да Србија себе види као будућу чланицу ЕУ.

Захвалио је Италији и министру спољних послова Антонију Тајанију на организацији овог састанка и истакао да је подршка Групе пријатеља региону од великог значаја.

"Иако стално слушамо како је политика проширења приоритет Европске уније, број оних који су, попут вас, заиста искрени и посвећени у намери да подрже Западни Балкан на овом путу, није велики. Прошла је 31 година након усвајања тзв. копенхашких критеријума, 21 након представљања Солунске агенде и више од 10 година након последњег проширења Европске уније. Нажалост, било је потребно да се деси конфликт у Украјини како би проширење Европске уније добило нови импулс", истакао је Дачић.

Ништа није савршено, па ни Европска унија

Сматра да је политика проширења у интересу и региона и Европске Уније, подсетивши да је усвојен и План раста за Западни Балкан од стране Европске комисије, уз најављену финансијску помоћ у износу од шест милијарди евра за његово спровођење.

"Спремни смо да озбиљно и одговорно радимо на његовој реализацији, верујући да ће ова иницијатива додатно ојачати и приближити наше економије и друштва, али и, надамо се, убрзати процес европских интеграција нашег региона", напомиње Дачић.

Са друге стране, истиче шеф српске дипломатије, оно што тражимо јесте фер и једнак третман за све партнере са Западног Балкана у овој иницијативи и против смо било какве политизације или политичког условљавања учешћа.

"Ништа није савршено па ни Европска унија. Међутим, са свим својим врлинама и манама, кризама и успесима, сложићемо се да Европска унија ипак представља најуспешнију политику мира, стабилности и економског развоја на свету. Стога ће и помирење партнера на Балкану, као и брзина економског развоја нашег региона, зависити, између осталог, и од спремности Европске уније да прими будуће чланице", сматра први потпредседник Владе Србије.

Приоритетни циљ спољне политике Србије чланство у ЕУ

Дачић каже да је приоритетни циљ спољне политике Србије чланство у ЕУ, нагласивши да је држава потпуно посвећен испуњењу тог циља.

"Знамо да су реформе кључ успеха европских интеграција и не тражимо да наше ‘домаће задатке’ ради неко уместо нас. Нити су унутрашње реформе саме по себи циљ нити их ми спроводимо због неког другог, већ да бисмо своју земљу учинили бољим местом за живот. Оно што очекујемо то је да Европска унија са више поверења и мање предрасуда – одлучније спроведе политику проширења према Западном Балкану и Републици Србији", наглашава Дачић.

Министар напомиње да не постоји ниједан објективни разлог због којег процес евроинтеграција Србије толико дуго траје, као и да су Србији, баш као и Европској унији, потребне стабилност и предвидљивост.

"Подсећам да је Европска комисија, у случају Републике Србије, већ трећу годину заредом предложила отварање Кластера 3 – Конкуренција и инклузивни раст, али се то, нажалост, још не дешава. Ово издвајам јер је управо реч о питању које је од значаја за економску интеграцију и које не треба политизовати", истиче Дачић.

Он је оценио да Србија стагнира у европским интеграцијама због питања усклађености своје спољне политике са Европском унијом и то, како каже, у највећем делу због питања односа према рату у Украјини.

Дачић је поновио да Србија у том сукобу није неутрална. 

"Подржавамо напоре Европске уније, као и свих других међународних фактора за изналажење мирног решења конфликта у Украјини", истиче Дачић.

Он истакао да је обавеза Србије да своју спољну и безбедносну политику постепено усклађује са политикама Европске уније и, како је нагласио, актуелни проценат усаглашавања је 65 процената.

Београд конструктиван у дијалогу са Приштином

Дачић је истакао да је Београд тај који је конструктиван у дијалогу са Приштином, али, додаје да то није довољно за успех овог процеса. 

Неопходно је, каже, да и друга страна поступа на исти начин.

"Како било ко у Европској унији може да очекује успех дијалога у којем Приштина упорно одбија да испуни своје давно преузете обавезе? Како је уопште могуће да се Приштини толерише потпуно игнорисање Споразума чији је сама Европска унија гарант? На ова питања немамо одговор већ дуже од деценију", каже Дачић.

Поред тога, додаје Дачић, Приштина континуирано својим једностраним потезима, дестабилизује ситуацију и угрожава основна права, безбедност и опстанак Срба у јужној српској покрајини.

"О томе сведочи и последњи потез о укидању динара на Косову и Метохији што, не само да нас забрињава, већ доводи у питање опстанак Срба на Косову и Метохији, али и сам процес дијалога. Зато је потпуно несхватљиво што је једина реакција међународне заједнице - апел да се одлуке овог типа само одложе, не улазећи у то да ли су оне у складу са свим до сада постигнутим договорима и какве ће последице имати на животе људи'', каже шеф српске дипломатије.

Срби се подвргавају неподношљивим условима живота, каже Дачић. Стога, додаје, није јасно како је могуће да се апелује само на одлагање одлуке чији је циљ прогон једног народа са његових вековних огњишта.

Министар је истакао и да ће држава учинити све да заштити Србе на Косову и Метохији.

Напомиње да је посвећеност и спремност да питање Косова и Метохије решавамо мирним путем - одраз наше снаге, а не слабости. 

"Србија је опредељена за мир", наглашава Дачић.

Српски министар је истакао и да само уједињена Европа може остварити циљ, а то је стабилнија и просперитетнија будућност свих грађана Европе.

Заштита суверенитета први приоритет Србије који не сме да угрози

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је у Риму да је први приоритет Србије заштита територијалног интегритета и суверенитета и да не може да га угрози како би спровела одређене одлуке које нису у њеном интересу.

Ивица Дачић је то рекао након министарског састанка о Западном Балкану, одговарајући на питање новинара да ли Србија може да рачуна на средства из Плана раста за Западни Балкан вредног шест милијарди евра, имајући у виду да је делимично условљена сагласношћу са спољном и безбедносном политиком Европске уније.

"Све зависи од тога шта ће се налазити на ком нивоу као спољна и безбедносна политика Европске уније. Србија има неколико приоритета. Први је приоритет заштите нашег територијалног интегритета и суверенитета. Ми не можемо сада да кажемо да нас тај принцип не занима због неких других разлога. Ми не можемо сада да доведемо у питање наш територијални интегритет и суверенитет тиме што бисмо спроводили одређене одлуке које нису у нашем интересу. Све друго је небитно", рекао је Дачић.

Додао је да Србија не може тек тако да уводи санкције и да на тај начин угрози своју међународну позицију и пријатељства са неким земљама.

"Све зависи шта је у питању. Кад су земље наши пријатељи у питању, ми не можемо сад да кажемо, ‘извините, није ништа лично, али ми морамо да гласамо за те санкције’. Нешто морамо, али нешто и не смемо, зато што имамо део који се тиче заштите наших националних и државних интереса", рекао је Дачић. 

Желимо европске интеграције, признање Косова неприхватљиво

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова изјавио је да Србија жели да буде у европским интеграцијама, али да не може да прихвати да оне буду условљене признањем Косова.

"Када су европске интеграције у питању, ми немамо суштинску примедбу. Желимо да будемо у европским интеграцијама. Једино што не можемо да прихватимо јесте да оне буду условљене признањем Косова. Са друге стране, радује нас свака идеја о томе како да се економски ојача Западни Балкан. Ако има конкретних идеја, ми ћемо у свему томе да учествујемо", рекао је Дачић у Риму, где присуствује састанку министара иностраних послова групе "Пријатељи Западног Балкана".

Додао је да Србија није против дијалога, напротив, али да тражи да се свако вреднује према заслугама, односно да се не бране они који опструишу дијалог, који раде све оно што је штетно и негативно и тиме угрожавају не само дијалог, него и мир и стабилност у региону.

Како је рекао, Србију занима и како да се спрече могуће негативне последице тога што неко покушава да делове Охридског споразума, које Србија није прихватила, протумачи као признање или чланство Косова у УН и другим међународним организацијама и стави те делове у Преговарачко поглавље 35 о придруживању ЕУ.

"Тиме би се практично угрозиле европске интеграције. Тиме би европске интеграције биле условљене признањем Косова, што је за Србију апсолутно неприхватљиво", навео је Дачић.

Када је реч о Словачкој и њиховом непризнавању независности Косова, Дачић је рекао да је њихова позиција прилично јасна и да нова влада на челу са премијером Робертом Фицом и новим министром спољних послова Јурајем Бланаром веома отворено говори да Словачка неће променити своју одлуку.

понедељак, 08. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару