Вучевић за РТС: Нећемо одустати од иницијативе за поновно увођење обавезног војног рока

Министарство одбране и Генералштаб неће одустати од иницијативе за поновно покретање служења војног рока, рекао је за РТС министар одбране Милош Вучевић. Поручио је да је важно нагласити да то није позив за рат, већ разумевање свих безбедносних аспеката геополитичких околности, ситуације у држави, ситуације у региону и пре свега будућности Републике Србије.

Потпредседник Владе Србије и министар одбране Милош Вучевић рекао је за РТС да то министарство и Генералштаб Војске Србије неће одустати од иницијативе за реактивирање обавезног служења војног рока.

"Ми смо доставили званичну иницијативу ка војном кабинету председника државе, председника Републике. Чућемо његова изјашњења, односно, његових сарадника. Након тога иде јавна расправа. Последња инстанца су влада, односно Народна скупштина, нови сазив Народне скупштине", рекао је Вучевић.

Истакао је да остаје питање да ли ће, ако се реактивира, војни рок трајати 100 или 120 дана.

"Наш предлог је најдуже до четири месеца и ми ћемо, наравно, ако држава то прихвати, тражити и један временски оквир да можемо припремити касарне, регрутационе центре за услове за прихват младе војске, нових регрута у складу са савременим околностима живота. Не желимо да вратимо време у седамдесете, осамдесете или деведесете, него да ти момци, будући војници, понос Србије, имају најбоље могуће услове за живот у касарнама", нагласио је Вучевић.

Министар одбране је рекао да је важно нагласити да то није позив за рат, већ разумевање свих безбедносних аспеката геополитичких околности, ситуације у држави, ситуације у региону и пре свега будућности Републике Србије.

"Настављају се свеукупни политички притисци на Србију"

Говорећи о ситуацији на Косову и Метохији, Вучевић је оценио да је реалност да се против Срба на КиМ покрећу нови судски поступци за наводне ратне злочине и да се на тај начин целој српској заједници шаље порука да нису пожељни или не могу да остану и опстану на просторима где вековима живе.

"Друго, сигурно је да се настављају политички притисци, свеукупни политички притисци на Републику Србију по питању Kосова и Метохије, али не само питању Kосова и Метохије, мислим да је ту наравно питање и односа према Руској Федерацији данас, имамо питање и покушаја унитаризације Босне и Херцеговине, питање односа у региону. Нимало лак период, пре свега, рекао бих, у наредних шест месеци, не само до краја јануара, а Kосово и Метохија ће бити доминантна тема", истакао је Вучевић.

Како је додао, Београд треба да настави да буде максимално конструктиван, чувајући државне и националне интересе, али и да има јасно дефинисане црвене линије.

Мирослав Лајчак је рекао да очекује да ће Београд и Приштина доћи до договора до краја јануара. Вучевић је оценио и да није реално да се, не до краја јануара, него до краја године постигне нешто што се није постигло деценијама.

"Маневарски простор Београда је површине петопарца"

На питање какав је маневарски простор Београда у овом тренутку, Вучевић је оценио да је тај простор "површине петопарца".

"Само они који су веома вични геополитици, политици, стратегији па и тактици могу да одрже или сачувају лопту на таквом малом или суженом, скученом мањварском простору. То је просто последица ствари које су се дешавале од Берлинског конгреса до данас. Kо не жели то да сагледа као јединствен низ догађаја или след чињеница који нас воде или доводе до ове ситуације, не разуме питање Kосова и Метохије", навео је Вучевић.

Додао је да је потребно посматрати све што се дешавало, а не само догађаје од 2007, 2008. или 2012. године.

"Мислим да Албанци праве једну историјску грешку користећи неспорно своју доминантну демографску позицију на Kосову и Метохији. Чине велике грешке према по Србе, а то се никада историјски не исплати. Мислим да народ који је доминантан у смислу бројности никада не треба да ради оном народу који је малобројнији у том тренутку као што се данас дешава Србији на Kосову и Метохији од стране Албанаца. Ми Срби смо правили у одређеним историјским периодима грешке и према Албанцима и према себи. Бојим се да Албанци нису извукли никакву поуку и наравоученије из свега тога и раде још горе ствари него што може ико да претпостави, а то у даљем развоју догађаја не мислим да може да се врати на добро", оценио је Вучевић.

Оценио је да покушаји Приштине да на привремене институције пребаци српску имовину на Косову и Метохији представљају начин којим ће се предупредити да Заједница српских општина има имовину предвиђену статутом.

"То је једна јединствена агенда коју проводи Аљбин Kурти и његова администрација. Имате од оних најгорих притисака на појединце, хапшења, упуцавања, физичка малтретирања, људи који су буквално киднаповани, за које не знате месецима где су, затварани, притварани, у којим казаматима се држе и не знате пре свега за шта су оптужени или шта им се ставља на терет, до тога да се плени имовина Републике Србије, да се плени оно што је Република Србија инвестирала у смислу бољег живота за Србе на Kосову и Метохији", истакао је Вучевић.

Додао је да је настао и нови вид напада на српску заједницу – да храмови Српске православне цркве припадају некој другој традиционалној конфесији којој тај храм никад није припадао, али и измишљањем некакве косовске православне цркве.

Вучевић је навео и да су константни притисци на Србију и када је реч о платном промету и функционисању здравственог и образовног система.

петак, 24. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије