Читај ми!

Делегација Србије са Вучићем на челу у Кини на трећем Форуму "Појас и пут"

Делегација Србије коју предводи председник Александар Вучић борави у Кини, где ће учествовати на трећем Форуму за међународну сарадњу "Појас и пут". Председник Вучић каже да је посета Кини веома важна у тренуцима који нису нимало лаки.

Председник Србије Александар Вучић стигао је у Пекинг и тиме започео званичну посету Кини.

Вучић предводи српску делегацију који чине бројни министри у Влади Србије – министар спољних послова Ивица Дачић, министар одбране Милош Вучевић, министар унутрашњих послова Братислав Гашић, министар финансија Синиша Мали, министар трговине Томислав Момировић, министарка културе Маја Гојковић, министарка пољопривреде Јелена Танасковић, министар информационих технологија Михаило Јовановић и директор Телекома Србија Владимир Лучић.

Током боравка у Пекингу, председник Вучић ће се састати са председником Народне Републике Кине Си Ђинпингом. Том приликом, два председника присуствоваће потписивању више билатералних споразума између Србије и Кине, међу којима и споразум о свеобухватној сарадњи и слободној трговини.

На маргинама Трећег форума за међународну сарадњу "Појас и пут", председник Вучић имаће и низ билатералних сусрета са највишим званичницима земаља учесника Форума.

На важном међународном скупу очекује се учешће званичника из 130 земаља, међу којима и председникâ Русије, Египта, Уједињених Арапских Емирата и Мађарске, као и представникâ Француске, Грчке и 30 међународних организација.

Форум се одржава у светлу десетогодишњице Иницијативе "Појас и пут", а теме су повезивање, зелени развој и дигитална економија, а биће одржани и тематски семинари о несметаној трговини и другим видовима сарадње.

Вучић: Важне ствари за нас и покушај да доведемо инвеститоре из Кине

Председник Вучић је за Новости рекао да је посета Кини веома важна у тренуцима који нису нимало лаки.

"Потписујемо неколико битних стратешких докумената, о свеукупној сарадњи, о слободној трговини, што је од посебног значаја за нашу земљу. Ми смо сувише мали да бих могао да кажем да је то изузетно важно и за Кину, али за нас свакако јесте", истакао је Вучић.

Најавио је да ће бити и важних саобраћајних и инфраструктурних пројеката, чији се уговори такође потписују.

"То су све веома важне ствари за нас, али и покушај да доведемо што је могуће више инвеститора из Кине јер у претходном периоду смо мало успели да променимо ту структуру. Успели смо или се тако догодило да већи број људи и инвеститора долази из Азије него што је био случај раније. И даље је Европа доминантна, али не у мери у којој је био случај раније", рекао је Вучић.

недеља, 07. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару