Читај ми!

Дачић: Мишелова изјава прија ушима, али не чујемо то први пут

Председник Европског савета Шарл Мишел рекао је првог дана Стратешког форума на Бледу да Европска унија мора да буде спремна за проширење до 2030. године и да земље Западног Балкана треба да буду будуће чланице. Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је да та изјава прија ушима, иако 2030. није близу, али да то није први пут да чује таква обећања. Проблем је што су критеријуми и циљеви на европском путу променљивог карактера – не за се шта треба да испунимо, истакао је Дачић.

На последњем панелу на Бледу, панелу о Западном Балкану, анализирана је јучерашња изјава председника Европског савета Шарла Мишела. Домаћин скупа Тања Фајон оценила је изјаву као историјску и навела да је сада прави политички тренутак да обе стране, дакле и земље кандидати и земље чланице, изађу из кутије и искористе га.

На панелу је учествовао и шеф српске дипломатије Ивица Дачић, који није оптимистичан као његови данашњи саговорници. Он је, наиме, рекао на панелу да "није сигуран да Шарл Мишел мисли данас оно што је изјавио јуче".

"Није ту проблем у Мишелу, ту је више проблем у томе да без обзира на то што то прија нашим ушима, то што је он рекао везано за неке рокове, без обзира на то колико су они сада релативно далеки, ту се сада поставља питање да ли његова изјава значи да је то неко формално обећање у име институција ЕУ или је реч о његовом личном ставу, односно шта о томе мисле државе чланице, које ће на крају дати своје коначно мишљење о овом питању", навео је Дачић.

Истакао је и да то није први пут да чује тако нешто и да је сам то већ чуо десетак пута са највиших позиција ЕУ да је сада право време.

"Проблем је у томе што су ти циљеви и критеријуми који се нама постављају променљивог карактера, што се не зна шта тачно ми треба да испунимо", рекао је Дачић.

Појашњава да се раније говорило да су пут ка ЕУ и питање КиМ два одвојена колосека, а сада се ти колосеци спајају и европски пут се условљава нормализацијом односа.

"Не знамо ни да ли ће се на крају и ко ће на крају то условити и неким признањем Косова од стране Србије. Значи то потпуно мења једну позицију у преговорима и полазне позиције које смо имали када су отворени преговори биле су потпуно другачије. Говорило се о нормализацији, а не о статусном питању", рекао је министар спољних послова.

Треба да сачувамо наш европски пут

На панелу је постављено и питање када би могао да се оконча дијалог Београда и Приштине.

"Ја сам одговорио, а када ће да се испуни оно што је потписано пре десет година? Мора прво то да се испуни", рекао је Дачић, додајући да се на крају панела закључило да се неће у наредних годину дана завршити дијалог.

На питање колико се одмакло од тезе, која је била у наслову панела “Све се мења, али остаје исто“, Дачић је рекао да се није одмакло и да је то потпуно бескорисна прича јер се “окупимо ми који смо са Западног Балкана и причамо сами себи, међусобно се попљујемо и дајемо шансу другима да кажу да нам можда и није место у ЕУ“.

"Ми треба да штитимо наше националне и државне интересе, ми треба да сачувамо наш европски пут и ја мислим да смо показали у свим разговорима које смо имали и овде на Бледу, али и наравно председник Републике на другим местима, да је Србија један конструктиван и предвидив партнер ЕУ“, рекао је Дачић.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару