Читај ми!

Опозиционе странке осудиле насиље Приштине над Србима

Више опозиционих странака осудило је насиље које власт у Приштини спроводи над српским становништвом на северу КиМ и затражило од међународне заједнице да учини све како би се насиље зауставило и ситуација смирила.

Уз осуду насиља које спроводи Приштина Странка слободе и правде оценила је да је спровођење нелигитимних избора у општинама у којима живи већинско српско становништво и наметање на силу тако изабраних градоначелника од стране Аљбина Куртија, проузроковало све што се данас десило.

У саопштењу Председништво странке позвало је међународну заједницу да учини све што је у њеној моћи да се насиље моментално заустави и избегну, како наводе, "још страшније последице сулуде политике".

Та странка сматра да је неопходно  организовати нове изборе у општинама на северу КиМ на којима би  учествовали грађани српске националности, као и повратак Срба у састав полицијских јединица, оцењујући да се једино на тај начин може обезбедити мир и гарантовати безбедност свим људима који на овој територији живе.

Демократска странка осудила је насилно заузимање општинских зграда на северу Косова и Метохије од стране власти из Приштине и позвала Аљбина Куртија да повуче специјалне јединице са севера Косова, а Србе позвала да се не сукобљавају с Кфором, наводећи да је то практично једина оружана сила на Косову и Метохији која их може заштитити.

"Број повређених у сукобима је већ драматично велики и уколико  насиље ескалира питање је тренутка када ће пасти прве жртве. Примена насиља доводи српску заједницу у подређен положај и даје Приштини могућност да изједначи одговорност за последње догађаје, мада је јасно да је кризу изазвала влада Аљбина Куртија", оценила је ДС у саопштењу.

ДС је поздравила принципијелну осуду насилне акције Приштине од стране званичника Европске уније и САД и позвала их да предузму све дипломатске и политичке мере које им стоје на располагању како би смирили ситуацију у четири општине на северу КиМ.

И Покрет слободних грађана позвао је на хитно смиривање ситуације на северу КиМ и деескалацију насиља које је довело до рањавања двоје грађана.

Они су у апеловали на косовске институције да повуку нелегитимне градоначелнике четири општине на северу КиМ, јер градоначелници за које готово нико није гласао који на посао долазе у пратњи специјалаца нису градоначелници.

"Сасвим је јасно да градоначелници четири општине на северу Косова неће моћи нормално да обављају своју дужност и то им не могу омогућити ни јаке снаге специјалне полиције ни Кфор и зато је неопходно да се специјална полиција повуче, а да се процес врати у оквире дијалога, очува какав - такав мир и људи наставе са својим животима", навео је Покрет слободних грађана у саопштењу.

Упозоравајући на опасност од звецкања оружјем оценили су да Београд и Присстина морају да пронађу начин како да се организују нови избори у општинама на којима би учествовали и Срби са севера, јер је ова ситуација неодржива.

Еколошки устанак осудио је употребу силе, од стране припадника међународних снага и полиције тзв. државе Косова, против народа у општинама на северу КиМ и истакао да су међународне снаге ту да би заштитиле људе и имовину, без обзира на припадност, а не да се отворено стављају на једну страну и штите је омогућујући припадницима органа силе тзв. државе Косова да користе и ватрено оружје.

"Позивамо међународне факторе да предузму најоштрије мере према изазивачима новог таласа насиља и да дефинитивно обезбеде мир и безбедност свима на Косову и Метохији, без пристрасности и стављања само на једну страну", навели су из Еколошког устанка.

Народна странка позвала је да државно руководство Србије  одмах и без одлагања учини све што је неопходно како би се заштитило српско становништво и прекинула ескалација насиља.

"Срби на Косову и Метохији данас су најугроженија етничка група у Европи и изложени су отвореном насиљу", наводи НС у саопштењу и указује да најновији догађаји на КиМ представљају најбољи пример шта су циљеви екстремистичке власти тзв. државе Косова и Аљбина Куртија, а у чијем им постизању асистира Кфор.

Народна странка сматра и да спровођење "француско-немачког“ плана може имати опасне последице, да је једини циљ плана трајно отимање дела државне територије Србије и да о њему треба да се изјасне грађани на референдуму.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво