Читај ми!

Протести и позив на дијалог – јесу ли превремени избори на видику

Став о смени Братислава Гашића и раније смо чули од председника Србије и председнице Владе. У овом тренутку, кажу, не виде разлог за његову смену. Ипак, позив председника Вучића на разговор је отворен за све политичке и друштвене актере.

За мање од 36 сати три пута од председника Републике чули смо позив на дијалог.

"Поштовани грађани, било је много тога што нас је у претходним недељама делило и раздвајало. Време је да се ујединимо и да заједно решавамо проблеме. Зато позивам на разговор све оне одговорне у нашем друштву који дијалогом могу да пруже шансу стабилности и даљем напретку наше земље", рекао је председник Србије Александар Вучић.

Како је дан раније објаснио – дијалог не подразумева попуштање под притисцима. Власт ће се бирати на изборима, каже, и нема даљих разговора о прелазној Влади.

Председник Демократске странке Зоран Лутовац не планира одлазак на Андрићев венац.

"Ми нудимо да се организују прави избори, да ли то може ова влада – не може, зато се појављују предлози о прелазној влади која би омогућила и слободне медије и услове које би створили за слободне и поштене изборе", каже Лутовац.

Став износи и премијерка.

"Не бежим од политичке одговорности, а то је оставка целе Владе или да се иде на изборе или да председник да мандат неком другом, али нема разлога за прелазну владу, то се никада неће десити, а они који протестују и кажу мислили смо оставку Гашића, а не целе владе, па нећете ваљда да кадрирате по улици у влади", рекла је премијерка Ана Брнабић

На претходним изборима ДС и ССП су наступале заједно. Иако коалиционе сарадње више нема, деле исти став.

"Да дођемо до тога да су испуњени захтеви који треба да нам помогну да као друштво уђемо у опоравак у борби против насиља и тек онда долазимо до тога да решимо политичку кризу која је огромна, а она се решава на изборима, али правим изборима", каже Драган Ђилас.

Против ванредних избора је и коалициони партнер напредњака – СПС.

"Увек сам говорио да сам против ванредних избора, избори треба да буду редовни не зато што се ми плашимо него што сматрам да је то једно достигнуће које показује да је једна земља политички стабилна, у том погледу би било значајно да се сачува политичка стабилност у наредном периоду, а када су избори онда нема политичке стабилности", каже лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић.

Бојан Клачар из ЦЕСИД-а сматра да владајућој коалицији у ово моменту више одговара миран и стабилан период и да се из тог оде у изборну кампању.

"Опозицији у ово моменту чини се важно је да протести буду масовни, да се на неки начин преко протеста угрози позиција владајуће странке и да се онда иде на изборе. Док год имамо ситуацију у којој су присутне различите стратегије а да су при том присутне јако велике емоције, а оне су присутне чим постоји некаква врста дешавања на улици, онда се чини заправо да ћемо на некој врсти поларизације сведочити до првих избора", каже Клачар.

И остале партије које учествују у протестима тврде да неће ићи на разговор са представницима власти док се не испуне услови. У међувремену, најављују нови протест за петак.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво