Састанак Лајчака са представницима дела опозиције о дијалогу Београда и Приштине

Састанак представника дела опозиције и специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака, на коме је разговарано о европском предлогу за нормализацију односа Београда и Приштине, одржан је у згради Делегације Европске уније у Србији.

Састанку су присуствовали председник Странке слободе и правде Драган Ђилас, председник странке Заједно за Србију Небојша Зеленовић, председник Покрета слободних грађана Павле Грбовић, члан Малог већа покрета ''Не давимо Београд'' Радомир Лазовић, председник Демократске странке Зоран Лутовац и портпарол Народне странке Стефан Јовановић.

Ђилас је након састанка са Лајчаком, у изјави за медије, рекао да је специјални изасланик информисао представнике опозиције о детаљима досадашњих преговора, као и о припремама за предстојећи састанак председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија који би требало да се одржи 18. марта у Охриду.

Ђилас је казао да је Лајчак на састанку рекао ''да је основа за прихватање европског предлога, прихватање свих претходно потписаних споразумима и прихватање ЗСО'' и додао да је специјални изасланик навео ''да ако нема ЗСО, онда нема ни споразума''. "Ми споразум не сматрамо добрим. Нарочито члан 4, али смо свесни да би одбацивање овог споразума довело до последица катастрофалних за Србију", навео је Ђилас.

Грбовић је након састанка рекао да је Лајчаку пренео став Покрета слободних грађана, да је европски предлог за њих прихватљив и додао да је сада кључно како ће се план применити.

Стефан Јовановић је за медије навео да је Лајчаку поновио став Народне странке која сматра да европски план неће довести до нормализације јер, како тврди, "нарушава територијални суверенитет и интегритет Републике Србије".

Лутовац је у изјави за новинаре рекао да их је током састанка Лајчак обавестио о досадашњем току дијалога Београда и Приштине, и додао да је на састанку изнео став Демократске странке за коју је "неприхватљиво да се дијалог води само са једним човеком".

Зеленовић је рекао да је састанак са Лајчаком био отворен, а да је као представник странке Заједно за Србију од специјалног изасланика тражио гаранције за Србе на КиМ. Додао је да је тражио и да је од Лајчака желео да чује какве су шансе Србије за скори улазак у ЕУ, и да је добио охрабрујући одговор ''да су врата ЕУ отворена за Србију''.

Лазовић је новинарима после састанка рекао да је за зелено-леви фронт "Не давимо Београд" главно питање како ће изгледати ЗСО и да ли ће људи бити заштићени, да ли ће имати овлашћења која су предвиђена претходним споразумима или ће она бити другачије дефинисана. Додао је да је Лајчак на састанку предочио да је на столу неких 15 модела који су препознати широм ЕУ и ''да ће они бити инспирација за формирање ЗСО''.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво