Калијум обара висок крвни притисак

Истраживања показују да повећана количина калијума у исхрани може смањити ризик од високог крвног притиска, али и поправити стање код оболелих од хипертензије.

Висок крвни притисак остаје главни разлог за одлазак код доктора и за узимање лекова у САД, а слична статистика јавља се и у другим земљама.

Доктори Марк Хјустон и Карен Харпер истичу да због здравог уноса калијума вегетеријанаци и неке изоловане популације, много ређе обољевају од болести срца.

У неким изолованим друштвима чија храна садржи мање соли, а обилује воћем и поврћем, те становници уносе веће количине калијума, само један одсто становништва болује од високог крвног притиска, наводе истраживачи.

У развијеним, индустријским друштвима у исхрани се користи много прерађене хране и натријума, а чак свака трећа особа има проблема са повишеним притиском.

Забрињава податак да људи уносе дупло више натријума, а двоструко мање калијума од препоручених доза.

Анализирајући објављене студије које су се бавиле овим темама. Доктори Хјустон и Харперова закључили су да када би се повећао унос калијума, број одраслих са високим крвним притиском опао би за 10 одсто.

Препоручена дневна доза калијума је 4,7 грама.

"Повећање уноса калијума праћено смањеним уносом натријума је, вероватно, најважнији избор кад је у питању исхрана, наравно, уз смањење телесне тежине, да би могло да се очекује опадање броја оболелих од болести срца," додају лекари.

Неке студије показују да исхрана у којој је од 500 до 1.000 милиграма магнезијума дневно и са више од 800 милиграма калцијума у току дана, може помоћи да се смањи повишени крвни притисак, али и ризик од самог обољења.

Аутори истраживања скренули су пажњу на то да "висок унос тих минерала повећаном употребом воћа и поврћа може помоћи у нормализацији крвног притиска и смањити ризик од обољења срца и можданог удара".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи