Помрачење Сунца

Први становници Русије, сведоци данашњег помрачења Сунца били су научници на опсерваторији архипелага Шпицберген као и граничари на караули Нагурскаја на архипелагу Земље Фрање Јосифа, у Северном леденом океану.

Ретку прилику имали су и страни туристи на руском броду "Поларис" и атомском ледоломцу "Јамал" на крстарењу по Арктику, који су се нашли у тој области, јавио је дописник Танјуга из Москве.

У јеку лета видети скоро потпуно помрачење Сунца на географским ширинама Арктика прилика је која се пружа једном у приближно 100 година.

Природни феномен потпуног замрачења Сунца припремили су се да прате становници Новосибирска, Најабрска, Барнаула, Горно-Алтајска, Надима и других градова западног Сибира.

У Новосибирск је ради тога допутовало око 15.000 туриста из целе Русије и иностранства.

Свих 87 хотела у овом, трећем по величини руском граду, били су букирани за овај догађај још 2003. године.

Власти су чак морале да поставе камп да би сместили све оне који су из разних крајева земље, али и иностранства, похрлили у Новосибирск да прате помрачење.

На посебно установљеним "осматрачницама" у граду били су постављени телескопи, а природни феномен је дочекан аплаузима.

Осигуравајући заводи Новосибирска, који је у потпуној тами био нешто више од два минута, обећавају исплату накнаде својим клијентима уколико им због помрачења буде оштећен вид.

Лекари су упозорили да се помрачење не посматра "голим оком", већ са специјалним наочарама или кроз стакло са филтером, јер може бити оштећена мрежњача.

Главни град руске републике Алтај, Горно-Алтајск, био је, такође, у мраку, али су спектакли покварили густи облаци који су покрили Сунце.

Следећи пут, према проценама, природни феномен биће у Алтају могуће видети тек за 200 година.

Становници Москве имали су прилику да у 14.08 по локалном времену буду сведоци максималне фазе непотпуног замрачења, када је Месец прекрио сунчеву лопту скоро 58 одсто.

У Москви је до сада регистровано тек четири потпуна помрачења Сунца - 1140, 1450, 1476 и 1887. године.

Следећи пут помрачење на територији Русије биће могуће видети тек 2061. године.

У суседној Норвешкој, арктички архипелаг Свалбард био је једно од места на планети које је астрономима и љубитељима природних појава пружило прилику да доживе готово потпуно помрачење Сунца.

У Лонгјербјену, главном насељеном месту на архипелагу, посматрачи су могли да виде помрачење Сунца од 93 одсто, за разлику од помрачења од 80 или од 50 одсто које се могло видети на северу Норвешке, односно у главном граду Ослу.

Око 1.000 људи окупило се данас у Фрогнер парку у Ослу да би посматрали помрачење.

Тотално помрачење Сунца могло је данас да се види само из појединих делова земљине кугле - са североисточног обода Канаде и горњих делова Гренланда, из делова Русије, Кине и Монголије, укључујући и пустињу Гоби.

Прво ново помрачење Сунца "заказано" је на небу изнад Северне Америке 2017. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи