Језеро на Титану

Амерички научници објавили су да се на површини Титана, удаљеног Сатурновог месеца, налази језеро у облику отиска стопала, величине Онтарија, које је вероватно испуњено течним угљенводоником, једињењем које постоје и на Земљи.

То је први резервоар са текућином забележен у нашем планетарном систему осим на Земљи. Фотографије је снимила летелица "Касини" која је пре четири године почела истраживање Сатурна и његових сателита.

"То је први несумњиви доказ постојања течности и течног угљенводоника на Титану", рекао је аутор истраживања Роберт Браун, професор планетарних наука на Универзитету Аризона у Тусону.

Језеро се налази на јужном делу Титана, а бројне сличне површине примећене су и на северном делу и научници претпостављају да је месец покривен морима, односно језерима угљенводоника.

Откриће потврђује раније претпоставке да Титан има хидролошки циклус попут Земљиног, али да за разлику од воде на Земљи на Титану облаке и кишу стварају метан и етан.

Знанственици сматрају да би НАСА и Европска свемирска агенција могле да пошаљу сонде које би слетеле у неко од језера.

Титаново тамно језеро названо је Онтарио Лакус, док научнике збуњује чињеница да на језеру нема таласа.

После Јупитеровог сателита Ганимеда, Титан је други највећи месец у Сунчевом систему и већи је од Меркура.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи