Мисија истраживања Бајкалског језера накратко суспендована

Мисија истраживања Бајкалског језера суспендована је данас након што је једна од подморница ударила у контролну платформу, јавили су руски медији. Незгода се догодила другог дана мисије истраживања најдубљег језера на свету.

Новинска агенција РИА Новости јавила је да је у удару олује једна од две ангажоване подоморнице ударила у платформу, контролни центар мисије.

"Мир 2 (подморница), ударила је у платформу Метрополиа током зарањања у воду данас у 12.00 часова", рекао је један од организатора мисије Владмир Стругатски, додајући да је мотор подморнице оштећен и да би мисија могла да буде суспендована на један дан.

Након јучерашњег зарањања научници су саопштили да су открили место у Бајаклу дубље него што је оценила руска експедиција пре неколико година.

Организатори су прво саопштили да су подморнице стигле на 1.680 метара испод површине, што је светски рекорд у спуштању у дубину у језеру, али је по повратку подморница демантовано да је постављен рекорд.

Истраживање Бајкалског језера требало би да траје две године, а планирано је више од 160 зарањања.

Бајкалско језеро је најдубље и најстарије језеро на Замљи, а дом је за 1.700 биљних и животињских врста.

Мисију предводи научник и посланик Артур Чилингаров, који је раније учествовао у мисији подморнице која се спустила на дно мора испод Арктика.

Повезане вести:

Руси на дну најдубљег језера на свету

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи