Лек против хиперактивности помаже старијима

Лек "риталин", психотроп који се користи у лечењу хиперактивне деце, могао би да буде ефикасан и у спречавању падова код старијих особа, показали су резултати истраживања спроведеног на Универзитету у Тел Авиву.

Истраживање, спроведено на 26 старијих особа којима је даван "риталин", показало је да он може да побољша сазнајне способности и покретљивост код старијих особа после само једне дозе, чиме се смањује опасност од тежих падова, објавио је "Часопис Америчког геријатријског удружења".

"Риталин", чији је генерички назив "метилфенидат", обично се користи за побољшање концентрације код хиперактивне деце старије од шест година.

Наше истраживање упућује на закључак да је код старијих особа могуће смањити опасност од падова побољшањем сазнајних функција које с годинама слабе, навео је професор неурологије Џефри Хаусдорф , руководилац истраживања.

То потврђује, додао је Хаусдорф, резултате све већег броја истраживања која показују да ход није једноставна и аутоматска радња, као што се досад мислило.

Према Хаусдорфу, више од 50 одсто старијих особа које приликом пада сломе кук премину у следећих годину дана.

Истраживачи сада намеравају да спроведу додатна испитивања како би проценили "интригантни концепт" спречавања падова таблетама намењеним смиривању хиперактивности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи