Поларна светлост трепери због спајања магнетних поља

Део мистерије која обавија природни феномен поларне светлости (aurora polaris), која својим треперавим светлуцањем одушевљава посматраче, је расветљен. Научници су напокон, после вишедеценијских дебата, успели да објасне шта изазива трептаје ауроре.

Научници су користећи податке пет сателита НАСЕ закључили шта је узрок фреквентне појаве треперења која зелену, црвену и љубичасту светлост која блиста изнад крајњег севера и југа Земље чини још спектакуларнијом.

Експлозије магнетне енергије, на путу између Земље и Месеца изазивају изненадно бљештање поларне светлости.

Резултати истраживања, које је обухватило анализу података прикупљених сателитима, као и мрежом од 20 станица распоређених по Канади и Аљасци, потврђују да је узрок процес "магнетне реконекције".

Појава ауроре у вези је са соларним ветром-честицама под електричним набојем којима нас Сунце непрекидно засипа.

Граничне линије Земљиног магнетног поља простиру се далеко у правцу Сунца и преузимају енергију од соларних ветрова.

Истраживачи истичу да када се две линије магнетних поља приближе, због енергије коју садрже, достиже се критична тачка и границе се повезују, то јест "реконектују", преводећи магнетну енергију у кинетичку уз ослобађање топлоте.

То ослобађање енергије изазаива трептај ауроре.

"Доказали смо да процес започиње далеко од Земље, али да се постепено примиче," објаснио је Василис Ангелопулос са Калифорнијског универзитета у Лос Анђелесу који је био на челу истраживања.

Поларна светлост или светлуцања на ноћном небу, јавља се углавном у поларним зонама, на сенеру се назива аурора бореалис, а на југу аурора аустралис.

Месец је удаљен од Земље око 380.000 километара, а сам прицес се одвија на око 125.000 километара од нас.

Исти механизам који узрокује прелепо светлуцање, може направити проблеме на сателитима, енергетским мрежама и комуникационим системима на Земљи, али и угрозити астронауте у свемиру, упозоравају истраживачи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи