Интернет, алкохол, сан и женска линија

Девојке и младе жене које много времена проводе на Интернету, недовољно спавају или редовно конзумирају алкохол подложније су нездравом вишку килограма. Навике током дванаест месеци, више од 5.000 испитаница старости између 14 и 21 године, су показале да што више слободног времена посвећују Интернету, то им је индекс телесне масе већи.

Слични обрасци јављају се у случају сна и употребе алкохола, a kада је у питању мањак сна, утицај на вишак телесне тежине је још приметнији.

Ефекти сваког од три узрока који су били предмет посматрања, појединачно су мали, али удружени, током времена могу нанети велику штету здрављу, али и изгледу младих жена јер се килограми само таложе, истичу аутори истраживања Харвардске медицинске школе и Женске болнице у Бостону.

Опсежна студија анализирала је прикупљене податке о броју сати које је у оквиру слободног времена испитаница проводила на Интернету, што се кретало између једног и, чак више од 16 сати у току дана, као и времену проведеном у спавању, било да је то мање од пет или више од девет сати дневно.

Анализирана је и количина алкохола попијена током једне седмице.

Резултати показују да како број сати проведених на Интернету расте, тако и вишак килограма постаје већи, нарочито код девојака млађих од 18 година.

Оне које спавају 5 сати или мање, склоније су вишку килограма него девојке које су проводиле спавајући стандардних осам сати.

Ваге младих женских особа које су пиле два или више алкохолних пића недељно, често су показивале повећани број килограма.

Ефекти ризичног понашања током једне године, колико је истраживање трајало, су скромни, истичу истраживачи, тако да је на пример деветнеестогодишња девојка која је у високоризичнијој групи и користи Интернет обилно, мало спава и конзумира алкохол у опасности да за догину дана заради вишак од два килограма.

Међутим, број непотребних килограма могао би да постане забрињавајућ током дужег периода.

Дуготрајан боравак пред компјутером утиче на повећање телесне масе тако што троши време које је предвиђено за физичке активности, неиспаване девојке су сувише уморне да би радиле вежбе или се бавиле неким спортом, а неиспаваност негативно утиче на хормоне и метаболизам, док алкохол садржи знатну количину калорија на које најчешће нико не обраћа пажњу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи