Античке терме подно Хисара

Екипа арехеолога "Музеја Топлице" у Прокупљу у центру града откопала је остатке античких купатила, терми, за које се претпоставња да су изграђене у 1. веку нове ере.

Реч је о полукружним, апсидоликим, темељима, рекла је за РТС Онлајн Мирослава Јоцић, једна од аутора истраживања.

Према њеном мишљењу, вероватно се ради о термама вазаним за неку важнију, јавну грађевину у некадашем Хемеуму (Hameum), значајној станици на путу Виа Егнатиа (Via Egnatia), који је повезивао данашње гарадове Ниш и Љеш.

Како је приликом радова, које је водио Марко Поповић из Археолошког института у Београду, пронађена врло репрезентативна копча за одећу - такозвана "aucissa fibula", локалитет се оквирно датује на крај првог ли почетак другог века нове ере.

Истраживањима је доказано да је објекат коришћен доста дуго, јер су у плићим сојевима откопани словенски гробови из 10. века.

Мирослава Јоцић је такође казала да то овај налаз није први доказ антитичког Хемеума на локацији садашњег Прокупља, јер су у прошлим деценијема обриси тог римског града констатовани на брду Хисар и на локалитету Латинска црква.

Пројекат истраживања античког Хенеума финасира Министраство за економоју и локални развој и наставиће се и наредних година, а сви заинтресовани за прошлост Прокупља моћи да је ближе упознају 21. јула на дан Светог Прокопија, свеца који је именовао данашнји град, када ће о томе бити направњана изложба али и својеврсни мали хепениг повећен арехеолгији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи