На Клиничком центру нови апарати

У Институту за радиологију и онкологију Србије пуштена су у рад два нова апарата – скенер и апарат за зрачну терапију, а ускоро ће добити гама камеру и симулатор, апарате који доприносе ефикаснијем обављању прегледа и лечења.

"Ради се о линеарном акцелератору који пружа највеће могућности за спровођење радиотерапије и скенеру намењеном дијагностици и планирању радиотерапије", истакао је директор Института за онкологију и радиологију Србије Ненад Боројевић.

Коментаришући листе чекања, Боројевић је подвукао, да када је реч о тумору или карциному, листе чекања не важе већ се преглед обавља у року од неколико дана, после чега конзилијум одлучује о примени одговарајуће терапије.

"Борба против рака у Србији је могућа само ако се смањи број активних пушача, појача физичка активност,али је важна и правилна исхрану као и подизање свести о значају превенције. Велика одговорност је и на лекарима у примарној здравственој заштити, јер они морају све старије од 50 година да шаљу на превентивне прегледе дебелог црева, дојки, грлића материце", рекаo је министар здравља Томица Милосављевић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи