Хеликобактер можда може и да помаже

Бактерија за коју је тек последњих година установљено да је један од чешћих узрочника чира и рака желуца, можда помаже да деца буду заштићена од астме, саопштили су амерички стручњаци са Медицинског факултета Њујоршког универзитета.

Они су установили да међу децом старости од три до 13 година, она која су носиоци хеликобактер пилори бактерије имају 59 одсто мањи ризик да оболе од астме, извештава Ројтерс.

Стручњаци из Њујорка су у свом истраживању анализирали податке о 7.000 америчке деце, учесника Националне студије о здрављу и исхрани, која је урађена током деведестих година.

Испоставило се да је само 5,4 одсто америчке деце рођене у последњој деценији прошлог века имало позитиван релултат тестирања на хеликобактер пилори, док су 1919. године чак 60 одсто деце били носиоци те бактерије.

Са њеном све мањом учесталошћу у популацији почео је да се смањује број чираша и оболелих од рака желуца, али се повећао број оболелих од астме и болести једњака.

Остаје да се испита да ли та бактерија има директан утицај на тенденцију оболевања од астме (на пример, да ли штити утичући на реакцију имунолошког система), или је само маркер неког другог чиниоца, који је од утицаја на ово обољење, истичу њујоршки стручњаци.

Једна од њихових претпоставки је и да је антибиотик који је смањио учесталост хеликобактер пилори у данашњој популацији смањио и присуство неких заштитних елемената у организму.

Једно од објашњења овог феномена нуди тзв. "хигијенска хипотеза", по којој су људи данас склонији алергијским поремећајима због начина живота који је сувише "чист".

По овој теорији, имунолошки систем нема довољно "посла" у најранијим добу живота тако да постаје хиперосетљив на многе ствари, укључујуцих и прашину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 16. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи