среда, 22.04.2009, 14:54 -> 15:01
Ораси смањују ризик од рака дојке
Стручњаци са Универзитета Маршал у Западној Вирџинији, тврде да жене једући орахе могу да смање ризик од рака дојке. Ораси имају више састојка за које је утврђено да успоравају развој рака, а то су: омега 3 масне киселине, антиоксиданте и фитостероле.
Жене једући орахе могу да смање ризик од рака дојке, тврде стручњаци са Универзитета Маршал у Западној Вирџинији, САД.
Они су установили да лабораторијски мишеви (генетски измењени тако да до петог месеца у 100 одсто случајева оболевају од рака дојке), успевају да не оболе, или да се болест јави у блажем облику, уколико сваког дана конзумирају орахе у количини која би у људској исхрани одговарала шаци ових плодова.
Тим научника, предвођен Илејн Хардман, то објашњава чињеницом да ораси имају више састојка за које је појединачно утврђено да успоравају развој рака, а то су: омега 3 масне киселине, антиоксиданте и фитостероле.
Ова студија је још један показатељ да омега 3 масне киселине имају благотворан утицај на здравље, делујући превентивно против срчаних болести и смањујући ризик оболевања од рака.
Досад научници једино нису били сигурни да ли и тип омега 3 масних киселина из орашастих плодова и лиснатог зеленог поврћа делује исто тако добро на здравље као и омега 3 из рибљег уља.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар