Најмање два литра воде дневно

Уношење довољно течности у организам веома је важно за очување здравља, нарочито за време врућих летњих дана. Препоручена дневна "доза" је два литра воде која може бити већа или мања, зависно од особе и начина живота.

Стручњаци сматрају да би на сваких 250 калорија требало да се пије два децилитра воде, што значи да треба попити 1,8 литара воде ако се на дан узме 2.250 калорија.

Онима који вежбају потребна је додатна чаша на сваких 30 до 45 минута умерене рекреације, или две чаше када се трчи или бави динамичним спортом.

Више течности треба пити нарочито лети и у климатизованим просторијама, као и зими у просторијама са централним грејањем.

На дехидрацију су посебно осетљива мала деца, јер им је површина коже релативно велика у односу на телесну масу, што убрзава испаравање течности.

Такође, више воде треба да пију труднице и дојиље и старији људи.

Нажалост, већина људи не пије довољно течности, уз објашњење да једноставно нису жедни, а не знају да проблем настаје већ када ожедне, јер су тада благо дехидрирали.

Симптоми који прате благу дехидрацију су главобоља, сува уста, умор и црвенило.

Лекари истичу да је корисно усвојити навике "смисленог" пијења воде, што подразумева узимање чаше воде чим се пробудимо.

Ако се некоме не пије чиста вода, он је може "попити" из воћа и поврћа, међу којим су парадајз, тиквице, зелена салата, јагоде, брескве, лубеница...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 16. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи