Леђа боле од дебљине

Гавни узроци болова у леђима су лоше држање, прекомерна тежина, слаби мишићи и стрес, наводе стручњаци. Не треба занемаривати чак ни болове мањег интензитета, јер могу довести до хроничног стања или бити знак неке озбиљније болести као што је остеопороза или неправилан рад црева.

Краткотрајни, али и хронични болови у леђима могу настати и услед уобичајене активности коју обављамо на неправилан начин.

 Лош положај при седењу, стајању или подизање терета такође спадају у ризичне факторе.

 Према мишљењу стручњака, између доброг држања и јаких мишића леђа и стомака постоји обострана веза, јер исправно држање омогућава неометан рад мишића, а чврсти мишићи неопходни су за правилно држање.

"Ако се неисправно држање исправи, бол која је била његова последица може да се елиминише", тврди Робин Мекензи у својој књизи "Лечите своја леђа" (Treat Your Own Back) додајући да "ако време пролази, а држање остаје лоше, навика погрбљеног држања узрокује промене на структури зглобова, долази до претераног трошења и њиховог прераног старења."

Вишак килограма, нарочито у пределу стомака, додатно оптерећује леђа стварајући непотребно бреме за мишиће леђа који држе кичму.

 Физијатри истичу да је редовни програм вежби кључан за јака и здрава леђа и подсећају да вежбање не треба прекинути када бол нестане, што већина уради.

Ако на радном месту дуго седите за радним столом, лекари препоручују чешће устајање и кратку шетњу низ ходник или уз и низ степенице, а они који раде на рачунару више сати без паузе, требало би да активирају и истегну и мишиће врата и раменог појаса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 16. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи