Загревање прети градовима

Ниво мора због глобалног загревања подиже се два пута брже упозорили научници за климатске промене после састанка у Копенхагену. Најугроженији градови на обалама мора и океана.

Светски научници и стручњаци за климатске промене упозорили су, после састанка у Копенхагену, да се ниво мора због глобалног загревања подиже два пута брже него што су до сада предвиђали.

У извештају међувладиног панела о климатским променама из 2007. године предвиђало се да ће се до краја века ниво мора повећати за 18 до 59 центиметара, али према најновијим подацима, ниво мора ће бити виши чак за цео један метар, преноси АП.

"То значи да се испуштање гасова који стварају ефекат стаклене баште не смањује довољно брзо и ефикасно, а отапање поларног леденог покривача и глечера су веома битни чиниоци који утичу на подизање нивоа мора и океана", оценили су научници.

Најугроженији, наравно, биће и неки градови који су на низијским обалама мора и океана. Ту су, на пример, Њујорк и Сингапур, Венеција и Њу Орлеанс, Санкт Петерсбург и Осака, али и Лондон и Буенос Аирес који су на рекама близу њихових ушћа.

Ако се, међутим, не предузму хитне и врло крупне мере,  клима би се могла знатно променити током 21. века, а ниво мора могао би порасти чак и више од једног метра", оценио је Џон Черч из Аустралијског центра за истраживање временских и климатских прилика.

У децембру ове године биће одржана расправа о новом глобалном договору о емисији штетних гасова, који би требало да замени Протокол из Кјотоа, па ће то бити прилика и да се политичарима пренесу најновији закључци и упозорења стручњака из области климатских промена.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи