Лечење тумора груди код мушкараца често касни

И мушкарци могу да оболе од рака груди, а с лечењем оваквих случајева често се касни, упозоравају стручњаци Миланског универзитета.

Милански тим, на челу са др. Марином Гарасино, проучио је развој те болести међу 146 мушкараца, просечне старости од 62 године, код којих је дијагнозиран рак груди, извештава Ројтерс.

Код једне трећина тих људи тумор је већ узнапредовао кад су потражили лекарску помоћ, док је код жена то случај у само десетак одсто случајева, наглашава др. Герасино.

Касна дијагноза је последица чињенице да мушкарац који открије грудвицу у грудима не помошља да би то могао да буде рак, а то често не пада на памет ни лекару.

То је штета, нарочито због чињенице да је мушки тумор груди у великој мери ствар хормона и има индиција да, уколико рано почне да се лечи, прогнозе преживљавања могу да буду боље него код жена, истиче др. Гарасино.

У свим разматраним случајевима операцијом је одстрањен тумор, после чега је код око трећине уследило зрачење, а њих 100 је прошло и хемотерапију или хормоналну терапију. Међутим, чак 42 пацијента, или око 30 одсто, није после операције имало никакву другу терапију, наглашавају милански стручњаци.

Десет година по постављеној дијагнози 47 одсто мушкараца код којих је лечење започето у раној фази било је још живо, док је проценат продужења животног века за једну деценију код оних који су касније почели да се лече био нешто мањи - 44 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 16. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи