Диносауруси су били канибали

Диносауруси су прождирали припаднике сопствене врсте, закључили су стручњаци на основу повреда пронађених на фосилизираним костима маунгатолуса, који су пре 65 милиона година живели на Мадагаскару. Проналазак ове врсте отвара прозор у начин исхране и целокупно понашање рептила и помаже да се стекне јаснија слика шта се са нашом планетом догодилио пре 60 или 70 милиона година.

Канибализам је једна од стратегија исхране животиња и научници верују да се животиње и жива бића, од инсеката до лавова, неретко хране јединкама сопствене врсте из разних еколошких и еволуционих разлога, међутим никада до сада нису постојали докази да то чине и диносауруси.

Рејмонд Родерс, професор на америчком Мекалистер Колеџу, и његове колеге верују да су трагови зуба на костима маунгатолуса први непобитан доказ канибализма међу диносаурусима јер величина угриза и назубљеност у потпуности одговарају као жилет оштрим зубима овог рептила.

Родерс је налаз описао као "феноменални прозор у начин исхране и целокупно понашање рептила" и "јасну слику шта је заправо радио али и шта се догодило пре 60 или 70 милиона година".

"Имамо непобитне доказе захваљујући траговима зуба због чега можемо да елиминишемо све друге месождере из тог доба", рекао је Родерс.

Иначе маунгатолус, девет метара дугачко чудовиште и највећи грабљивац свог времена, добио је име по мадагаскарском граду Маунга у чијој су близини пронађени његови остаци.

Ипак, научници не могу да одговоре на дилему да ли је рептил убијао своје жртве или је једноставно прождирао њихове остатке.

"Чини се да је рептил био опортуниста и да се без много труда задовољавао прождирањем припадника сопствене врсте, било да их је ловио или се хранио остацима", каже Родерс.

У време када је рептил насељавао острво смештено југоисточно од афричке обале, клима је била слична садашњој, дакле променљива и полупустињска, тако да је сасвим могуће да су постојали периоди кад се тешко долазило до хране па је маунгатолус био принуђен да се окреће канибализму да би преживео.

Мадагаскар, иначе, сматрају правом ризницом информација о природи зато што је у време када су диносауруси били настањени на планети земљи ово острво било потпуно изоловано.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 16. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи