Немиран сан предсимптом Паркинсона

Особе које имају немиран сан који се манифестује појачаном активношћу мишића и викањем изложене су већој опасности да оболе од деменције или Паркинсонове болести, показују истраживања.

Особе које у сну често ударају ногама и рукама и вичу, у опасности су да оболе од Паркинсонове болести, резултати су најновијег канадског истраживања.

Научници са Универзитета "МекГил" у Монтреалу испитали су 93 особе са немирним сном, који се манифестује појачаном активношћу мишића.

Здравствено стање тих пацијената праћено је у просеку пет година.

Код 26 особа дошло је до развоја неког од неуродегенеративних обољења, 14 је оболело од Паркинсона, док је 11 оболело од неког од облика деменције, међу којима је Алцхајмерова болест.

Код једне особе се јавила мултипла атрофија нервног система која погађа обављање покрета, крвни притисак и друге телесне функције.

Канадски научници су утврдили и да проценат опасности од развоја неког од  неуродегенеративних обољења током пет година од појаве немирног сна износи 18 одсто, 41 одсто у наредних пет година и 52 одсто у наредних 12 година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи