Деца мале тежине склона аутизму

Деца рођена с малом телесном тежином или пре времена изложена су већој вероватноћи од аутизма, а то се пре свега односи на девојчице. Болест je чешћа код мушке него код женске деце.

Вођа истраживања Америчких центара за контролу и превенцију болести др Дајана Шендел и њен тим наглашавају да аутизам, или биолошки развојни поремећај мозга, као последица неведених нерегуларности при рођењу није тако чест као церебрална парализа, губитак вида или слуха.

Шенделова тврди да су деца која су на рођењу имала испод 2,5 килограма, или која су рођена пре навршене 33 недеље трудноће, ипак изложена двоструко већем ризику да буду аутистична.

Проучивши случајеве 565 аутистичне деце рођене у америчком граду Атланти између 1981. и 1993. године, истраживачи ЦДЦ-а су дошли до потврде хипотезе да је "узрочни пут до аутизма" различит међу дечацима и девојчицама. Изгледа, наиме, да је код девојчица недовољан пренатални раст важан "окидач" аутизма.

Kонстатованo je да су девојчице лакше од 2,5 килограма приликом рођења, или рођене пре навршене 33 недеље трудноће, четири пута изложеније ризику од аутизма од девојчица рођених са нормалном тежином и у правом року.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 16. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи