Северни пол без леда

Први пут у историји постоје велике шансе да Северни пол овог лета, због високих температура остане без леда, упозоравају амерички стручњаци.

Временски услови и стање на океану у неколико наредних недеља одредиће колико ће се морског леда отопити а први резултати нису добри, рекао је Марк Серез, истраживач у Националном центру за снег и лед Универзитета Колорадо. 

Шансе да се лед потпуно истопи су веће него икада зато што је слој леденог покривача на мору тањи него раније, упозорио је Серез.

"Велики део Северног пола и његова околина су под једногодишњим ледом који се може истопити овог лета зато што је танак."

Прелиминарни резултати сателитских снимака Америчке агенције за свемирска истраживања, НАСА, у јануару и марту, показују да је ледено окружење "забрињавајуће тање" него што је било током последњих пет година, од када НАСА снима то подручје, рекао је стручњак те агенције Џеј Звели.

Звели мисли да су шансе да Северни пол овог лета остане без леда 50 одсто.

Стручњаци ову појаву објашњавају климатским променама.

Неколико последњих деценија, лед са Арктика се стално топи а последњих година леди покривач се нагло истањио због топљења проузрокованог повећањем темпертуре на планети.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 16. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи