Британија креће у “зелену револуцију”

Британска влада представила јавности амбициозан план улагања 100 милијарди фунти у повећање производње обновљиве енергије.

Циљ плана је да до 2020. године удео обновљиве енергије у укупној производњи енергије достигне ниво од 15 одсто годишње потрошње, што је у складу са циљевима Европске уније.

Британски премијер Гордон Браун најавио је да ће захваљујући плану, који предвиђа постављање 7.000 нових еолских турбина, од чега 3.000 на мору, бити отворено 160.000 нових радних места.

Браун тврди да ће планиране мере довести Велику Британију на чело светске еолске индустрије и да ће "Северно море постати за енергију ветра оно што је Арапски залив за нафтну индустрију".

"Северно море није више обилан извор снабдевања нафтом и гасом, али ће ускоро почети да се трансформише у светски центар морске еолске индустрије. Доћи ће до неизбежних промена пејзажа, али ће се влада побринути да турбине буду постављене на праве локације", објаснио је Браун.

Уочи нафтне кризе која прети да буде већа од оне из седамдесетих година прошлог века, потребно је почети са применом дугорочне стратегије за смањење зависности од нафте, као и краткорочних мера за снижење цене тог енергента, рекао је британски премијер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 16. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи