Живот на Марсу

Прве анализе тла са Марса показују да има састојака за одржавање живота.

Научници који раде на мисији сонде "Феникс" која је слетела на Марс, рекли су да прелиминарне анализе узорка тла који је на Марсу захватила "рука" космичког робота показује да је то тло много алкалније него што се очекивало.

"Ми смо у основи нашли оно што изгледа да су неопходни састојци, нутријенти за одржавање живота, било у прошлости, у садашњости или будућности", рекао је Сем Коунејвс, главни истраживач у хемијској лабораторији.

Нутријенти су храна или хемикалије потребне за живот и раст организма, или друге материје потребне метаболизму које се морају унети из околине.

"То је тип земље који бисте вероватно имали у свом дворишту, знате алкани тип. Могли бисте да гајите шпаргле заиста добро... то је врло узбудљиво за нас. Ми смо сви били потпуно запрепашћени када су нам стигли ти налази", рекао је Коунејвс.

Научници НАСА-е нису били спремни да иду толико далеко да кажу да сада чврсто верују да има живота на Марсу, чак и обичних микроба, и нагласили су да су резултати тек прелиминарни и да је потребно да се обави још анализа.

"Нема ништа у тој земљи што би искључило живот, напротив она делује врло пријатељски... нема ничег отровног", рекао је Коунејвс.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 16. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи