Ослушкујте своје срце

Сваки поремећај у раду срца може бити последица одређене болести и зато и најмање симптоме не треба занемаривати, већ треба посетити лекара и урадити све неопходне прегледе, од којих зависи евентуално даље лечење, упозоравају кардиолози.

Лекари наводе да око 80 одсто особа барем једном у животу има проблем са неправилним откуцајима срца и најчешће се ради о тренутном поремећају.

Лупање срца се чешће јавља током летњих врућина, промена времена и високе влажности ваздуха а, према проценама кардиолога, узрок може бити снажна емоција, претерана количина кафе или цигарета или неки непознати узрок који уопште не мора да буде опасан.

Кад се прескакање јави код здраве особе, која нема никакве срчане тегобе, по правилу не треба бити забринут, јер је реч о безазленом облику аритмије који није штетан по здравље.

У пракси, ако се у 60 до 70 нормалних откуцаја у минути појаве два до три преурањена откуцаја срца, неће се ништа догодити јер не долази до превеликих промена срчаног ритма.

Ако се прескакање јавља често и више пута у минуту, срце вероватно нема времена да се више напуни крвљу и зато избацује недовољну колилчину крви, због чега мозак не добија довољно крви, а као последица се јављају вртоглавица и несвестица.

Најчешће се неправилни откуцаји јављају код потпуно здраве особе и немају јасан узрок, док је у другим случајевима узрок познат.

Поремећени откуцаји могу да буду повезани с болестима срца као што је срчана исхемија (акутни инфаркт срца) или срчана слабост (инсуфицијенција).

Појединачни неправилан срчани откуцај може да се јави због болести срчаног залиска, због постојања високог крвног притиска, може да буде последица гастритиса или других поремећаја гастроинтестиналног система, болести штитне жлезде, хипертиреозе...

Неправилан рад срца може да изазове и поремећај електролита у крви (пре свега, калијума), а инфективне болести праћене повишеном температуром и поједине болести дисајног система такође могу бити један од узрока.

Многи други узроци могу да утичу на појаву неправилности у раду срца, међу којима су пушење, претеран унос кофеина, алкохола, појединих лекова, стрес изазван јаким емоцијама или продуженом напетошћу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи