Брисали, не брисали-отисци остају

Британски научници осмислили су нову технику за борбу против преступника на којој би им позавидео и Шерлок Холмс. Чак и ако криминалац обрише отиске прстију са метка, полиција ће моћи да доће до њих.

Власти у Великој Британији и САД, користиле су метод у три стара случаја, укључујући и двоструко убиство за који полиција верује да ће ускоро решити, навео је Џон Бонд, физичар који је разрадио технику.

"У једном случају нађено је довољно доказа који воде ка идентификацији починиоца", рекао је Бонд, истраживач при Универзитету Леичестера и консултант Нортемптонширске полиције у Британији.

Конвенционалне методе узимања отисака прстију присутне су већ више од 100 година и подразумевају изазивање хемијске реакције зноја који је на предмету остао, да би се направила слика коју полиција може да користи.

Међутим, ако криминалац обрише зној, недовољна количина остаје на површини предмета да би реакција могла да се изазове и регуларне методе су бескорисне, напоменуо је Бонд.

Нова техника омогућава полицији да надмудри криминалца и дође до отисака чак и ако зноја нема.

Британски експерти фокусирали су се на изузетно танке трагове корозије коју зној често направи на одређеним металима од којих се праве меци и бомбе.

Финим прахом прекрива се метална површина, а затим се изложи јаком електричном напону који учини да се ситне честице прашине залепе за кородиране површине и потенцијални отисак прста је пред нама, објаснио је Бонд.

"Тај специјалан прах лепи се искључиво за метал на местима где је корозија присутна, што значи да ће се залепити тамо где је отисак, па ћемо видети слику тог отиска", истакао је Џон Бонд.

Пема његовим речима, техника није толико савршена да би радила упркос људском фактору, а такође, зној неких људи не садржи довољно соли да би метал кородирао довољно да би полиција могла да направи слику отиска.

У неким случајевима метода може обезбедити пресудне доказе и указати на особу која је напунила оружје коришћено у криминалне сврхе, додао је Бонд.

Детектив Кристофер Кинг Полицијске службе Џорџије у Кингсленду, који је тражио помоћ британског тима у решавању случаја двоструког убиства, старог десет година, навео је да је уз помоћ методе истрага поново покренута.

"Резултати су изненађујући и мало би било да кажем да сам задовољан. Веома сам оптимистичан", додао је детектив Кинг.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи