Вакцина ипак није узрок аутизма

Научници који су желели да провере раније наводе о вези између аутизма и вакцине против малих богиња, тврде да нису пронашли доказе повезаности и надају се да ће резултати студије охрабрити родитеље да вакцинишу своју децу.

У САД и деловима Европе забележено је драстично повећање броја случајева оболеле деце због честог одбијања родитеља да вакцинишу децу против малих богиња.

Годишње, мале богиње у свету однесу 250.000 живота, углавном дечјих у сиромашним државама.

Здравствени радници наглашавају безбедност комбинованих вакцина против малих богиња и заушки и других вакцина намењених дечјем узрасту.

Међутим, неки тврде да вакцинација може да изазове аутизам и друге здравствене проблеме.

Институт за медицину у Америци, издао је више извештаја у којима се негира било каква веза између аутизма и вакцинисања.

Научници су хтели да понове истраживање из 1998. године које је спровео тим предвођен доктором Ендруом Вејкфилдом током ког су дошли до закључка да постоји веза између вакцинације и аутизма и гастроинтестиналних проблема.

Против Вејкфилда Генерални медицински савет Британије води дисциплински поступак због непрофесионалног понашања, а чак 10 чланова тима повукло је своје тврдње у вези са истраживањем.

Научници Универзитета Колумбија у Њујорку и Центра за контролу и превенцију болести у Атланти, трагали су за доказима генетског материјала вируса малих богиња у узорцима интестиналног ткива узетих од двадесетпеторо аутистичне деце која су имала пробавне тегобе.

Затим су резултате упоредили са резултатима анализе узорака узетих од 13 малишана сличне доби који су имали сличне тегобе али нису били боловали од аутизма.

Сви узорци су анализирани у три лабораторије које нису имале податке о томе који припадају деци са аутизмом.

Једна од лабораторија учествовала је у оригиналној студији када је откривена наводна повезаност богиња и аутизма.

Тим је тражио и податке о здравственом стању и вакцинацији деце, од њихових лекара и родитеља да би се утврдило да ли је вакцинација претходила аутизму или пробавним тегобама.

"Нисмо пронашли никакву везу између времена примања вакцине и појаве пробавних тегоба или аутизма", навео је доктор Меди Хорнинг .

Међутим, током истраживања утврђено је да деца која болују од аутизма имају хроничне пробавне тегобе које би требало лечити.

"Ова студија не ослобађа одговорности све вакцине", истакао је Рик Роленс, адвокат родитеља аутистичне деце, иако је похвалио рад истраживачког тима, додајући да медицина више неће моћи да игнорише тврдње да деца имају пробавне проблеме.

Према проценама стручњака, једно од 150 деце болује од аутизма или сличног поремећаја попут Аспергеровог синдрома.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи