И у флаши је истина - о годинама

Француски научници открили су да при утврђивању аутентичности вина могу користити акцелератор честица и јоне. Анализом стакла боце, без отварања, доказује се старост и порекло садржаја.

Нови метод тестира старост стакла винске боце анализом Икс зрака који се емитују када се боце бомбардују јонима које производи акцелератор, саопштили су представници Националног научно-истраживачког центра.

"Метод омогућава утврђивање старости боца, као и њиховог порекла. Тиме се доказује аутентичност бербе што подсећа на процес утврђивања потписа сликара на ремек делу, али без отварања боце и утицања на садржај", истичу француски стручњаци.

Упоређивањем добијених резултата са базом података која садржи детаљне информације о 80 боца различите старости из периода од 19. века до данас, са простора Бордоа, научници су успели да утврде годину бербе многих вина.

"Доказивање аутентичности је могуће због комплексности процеса прављења стакла који се мењао током времена и варијетета производних центара који су сваком предмету давали карактеристичан "потпис" употребом различитих сировина," навели су у Националном научно-истраживачком центру у Француској.

Акцелератори честица неку честицу, попут електрона, убрзају до брзине светлости и сударе је са атомом како би утврдили његове унутрашње особине.

Нови начин тестирања унапређује постојећи тест радиоактивности који се ради на самом вину и не може да утврди годину порекла уколико је у питању вино старије од 1950. године.

Бољи метод, развијен је у сарадњи са винском дилерском компанијом "Антик вајн компани" (The Antique Wine Company) из Лондона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи