Рак и дијабетес се "виде" у крви и телесним течностима

Болести попут рака и дијабетеса остављају трагове у телесним течностима и крвној плазми пацијената што може обезбедити вредно и неинвазивно дијагностичко решење у будућности, тврде кинески стручњаци.

Кинески истраживачи утврдили су да су измењени молекуларни биомаркери-микроРНК, у постојаној равнотежи у крви и серуму-другим телесним течностима оболелих.

"Ово је револуционарно откриће јер смо први пут успели да покажемо да је микроРНК стално присутан у серуму," изјавио је Занг Чен-ју из Центра за дијабетес у Ђиангсуу.

Научници су анализирајући крв здравих особа и оболелих од рака плућа, рака дебелог црева и дијабетеса, открили да су код болесних присутни измењени биомаркери који су се доста разликовали од оних код здравих испитаника.

Биомаркери пацијената са различитим обољењима су се приметно разликовали, тако да би, теоријски, доктори могли да одреде од чега особа болује након анализе крви.

"Уочили смо различите класе биомаркера за рак плућа, рак дебелог црева и дијабетес. Ти биомаркери могу да рефлектују скоро сва патолошка стања," истакао је Занг Чен-ју.

То значи да би до дијагноза могло да се дође без инвазивних метода, укључујући узимање узорака ткива, које се тренутно примењују.

Стручњаци се надају да ће успети да издејствују скрининг биомаркера у локалним клиникама како би се смањио притисак на пренатрпане државне болнице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи