Међународна конференција математичких експерата у САНУ

У Српској академији наука и уметности отворена је петодневна међународна Koнференција "Математика, математичка физика и примена математике у најновијим технологијама" која је окупила светске математичке експете.

Kонференцију су, под покровитељством Министарства науке Србије, заједнички организовали Математички институт САНУ и Математички институт Стеклов Руске академије наука.

Поздрављајући госте, председник САНУ, академик Никола Хајдин исказао је задовољство што САНУ може да пожели добродошлицу научницима са четири континента из више од 20 земаља. Чиста математика са механиком и математичком физиком, представља саму срж модерне науке, констатовао је Хајдин.

Скуп је поздравио и успех у раду му пожелео и члан Математичког института Руске акдемије наука проф. др Борис Дубровин, као и државни секретар Министарства науке Србије проф. др Милош Недељковић констатујујући бум математике на нашим просторима, подсећајући и на претходне скупове у Нишу и Новом Саду.

Конференција је једна од најзначајнијих тематских математичких скупова организованих у Београду у последњих више деценија. Њена главна тема је спој фундаменталних математичких теорија са применама у математичкој физици и механици, прецизирао је председник организационог одбора конференције из Математичког института др Владимир Драговић.

Он је напоменуо да је један од циљева скупа и адекватно представљање наше науке, јачање њене препознатљивости и капацитета за међународну сарадњу и интензивирање организованог укључивања у светске научне токове и мреже.

Свечаном отварању присуствовали су амбасадор Русије у Београду Александар Конузин и потпредседник Руске академије наука Валери Козлов.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи