Висок садржај Д витамина можда штити од дијабетеса

Мушкарци са нижим садржајем Д витамина у крви можда су под већим ризиком оболевања од дијабетеса типа 2, упозоравају фински стручњаци са Националног института за јавно здравље у Хелсинкију.

Тим с тог института, на челу са др. Паулом Кнектом, конкретно је установио да су особе мушког пола са највишим вредностима витамина Д у крви, 22 године касније најмање вероватне жртве дијабетеса типа 2, преноси Ројтерс.

Мањак витамина Д утиче на секрецију инсулина и нека ранија истраживања су већ показала везу између ниског садржаја витамина Д у крви и шећерне болести.

У Финској студији учествовали су мушкарци и жене старости од 40 до 74 године, који на њеном почетку нису боловали од дијабетеса. После 22 године код 412 испитаника појавио се дијабетес типа 2.

Упоређен је базични ниво садржаја Д витамина у крви оних који су оболели, са садржајем овог витамина у крви 986 испитаника код којих се није појавила шећерна болест.

Пошто су узети у обзир фактори као што су телесна тежина, физичка активност и сл., утврђено је да су мушкарци који су по садржају поменутог витамина у крви припадали горњој четвртини били под 72 одсто мањим ризиком да оболе од шећерне болести од оних из четвртине са најнижим нивоом витамина Д. Код жена та веза није уочена.

Фински стручњаци напомињу да извесни фактори исхране и начина живота могу да буду делимично одговорни за везу између Д витамина и ризика од дијабетеса и истичу да су неопходне додатне студије да би се са сигурношћу утврдила евентуална улога поменутог витамина у превенцији шећерне болести.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи