Борба против рака: рана дијагностика и доступнији лекови

Онколози су направили план за заустављање пораста броја смртних случајева узрокованих раком до 2020. године. Свим пацијентима у каснијим стадијумима болести обезбедити лекове против болова.

План подразумева више скрининг прегледа и програма за рану дијагностику, нарочито у сиромашнијим земљама где пацијенти тешко долазе до лекова.

Употреба алкохола и цигарета, као и број гојазних морају се смањити да би могло да се очекује опадање броја оболелих од рака, саопштено је на Светском конгресу о канцеру у Женеви.

Од различитих типова рака у свету болује око 25 милиона људи, а готово 8 милиона умрло је од последица малигних обољења само током прошле године.

"Знамо да би трећина оболелих могла да се излечи ако би се раније открила болест и када би сви имали одговарајућу терапију," истакла је Мери Робинсон, вођа панела на Конгресу.

Контролом дувана, загађења и других опасности по здравље људи, могло би да се избегне развијање малигних обољења код још једне трећине пацијената, навела је Робинсонова.

Стопа преживљавања повећана је у развијенијим земљама због ране дијагностике и правовремене и одговарајуће терапије.

Међутим, промене у начину живота у земљама у развоју, погађају све већи број људи па је рак узрок три четвртине смртних случајева у свету.

Нови план предвиђа да све земље унапреде програме за контролу малигних обољења.

Вакцине против Хепатитиса Б и хуманог папилома вируса који узрокују рак јетре и рак грлића материце требало би да буду доступније.

Око 4 милиона пацијената не прима неопходне лекове против болова попут морфијума, истакла је Маргарет Чан, генерални директор Светске здравствене организације.

Због тога је потребно да се кроз програм "мера за контролу бола" лекови обезбеде свим пацијентима.

"Ово је, вероватно, један од најважнијих циљева и ту нема оправдања. Интравенски морфијум је веома, веома јефтин. Свака земља може да га купи," навео је Франко Кавали, председник Међународне уније за борбу против рака.

Сваке године само од рака грлића материце оболи пола милиона, а умре 300.000 жена.

Повезане вести:
У свету 25 милиона људи оболелих од рака

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи