Епохално откриће грчких археолога у античком храму Вергина

Грчки археолози открили су редак примерак венца од злата, смештен у урни израђеној од истог племенитог метала. Венац од златних листова храста чуван је са костима и корењем, а урна је стављена у вазу од бронзе, саопштио је Универзитет Аристотел из Солуна који руководи ископавањима.

Антиквитети су били закопани под рушевинама главног храма Вергине,некадашње престонице античке Македоније, која је носила назив Егеј.

Венац подсећа на оне које је пре 30 година у краљевским гробницама на истом месту пронашао угледни грчки археолог Манолис Андроникос.

Још нисмо урадили датирање, али се без сумње ради о веома значајном антиквитету ,рекао је Франс пресу ректор универзитета Анастасиос Мантос.

Према његовим речима, научници ће покушати да установе зашто је урна била закопана у храму, а не као што је било уобичајено - на гробљу .

Локалитет у Вергини, код Солуна, део је светске баштине УНЕСКО-а. На том месту је гробница за коју грчки археолози тврде да припада краљу Филипу Другом Македонском - оцу Александра Великог.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи