Муву тешко "потрефити"

Мозак мувa опремњен је "системом" за избегавање опасности, показало је истраживање у Америци. На најмањи наговештај ризика, ти инсекти могу да заузму положај за лако полетање у било ком правцу.

"Покрети који могу да угрозе муве су брзи, трају 200 милисекунди, али то је довољно да оне одереде одакле прети опасност и поставе ноге и крила у одговарајуће положаје," навео је Мајкл Дикинсон, биоинжењер са Технолошког института у Калифорнији.

Мозак муве обрађује информације добијене од чула толико брзо да скоро истовремено "наређује" реакцију покретањам ногу или крила.

Дикинсонов тим, испитивање је спровео на винским мушицама користећи опрему високе осетљивости за дигитални пренос слике и елегантну млатилицу за муве.

Студија је показала да су муве у ствари, паметније него што се мислило.

Да би се одбраниле напада спреда, муве су средњи пар ногу померале напред, нагињале се уназад и подизале задње ноге да би могле да полете унатраг.

У случају опасности са бочне стране, пре полетања мува би се нагла у супротном смеру од смера потенцијалног "напада".

Резултати истраживања приказали су нове особине нервног система мува и понудили неколико начина за надмудривање ових инсеката.

"Најбоље је циљати правац којим мува може да побегне," истакао је Дикинсон који испитује лет инсеката већ годинама, а конструисао је тродимензионални симулатор летења "Флај-О-Вижн" (Fly-O-Vision), као и сићушног робота-муву названог "Робофлај" (Robofly).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи