Акупунктуром против главобоље

Акупунктура, која се у кинеској медицини користи више од 2.000 година, може да олакша патње људи који болују од хроничне главобоље, закључак је немачке студије обављене у Медицинском центру Универзитета Шарите у Берлину.

До сада најобимније истраживање деловања акупунктуре на главобољу обављено је на 15.000 људи који су патили  од мигрене, или од учестале главобоље.

Методом случајног узорка 3.200 испитаника изабрани су да наставе са  редовном терапијом поред подвргавања акупунктурним третманима.

Сличан број испитаника узимао је само редовну терапију, док су сви остали имали само третмане акупунктуре, који су се састојали од 15 сеанси током три месеца.

Стање испитаника проверено је шест месеци након почетка студије.

Испоставило се да се код испитаника који су били на акупунктури број дана са главобољом смањио са просечно 8,4 на 4,7 дана током три месеца, док се учесталост главобоља код испитаника који су били само на редновној терапији практично није променила.

Акупунктура се у традиционалној кинеској медицини користи већ више од 2.000 година за лечење широког спектра болести.

Сматра се да су специфичне акупунктурне тачке на кожи повезане са унутарњим путевима животне енергије "чи" и да се стимулисањем тих тачака подстиче слободан проток поменуте енергије кроз цео организам.

Модерна наука сугерише да акупунктура можда олакшава бол тако што мења сигнале између нервних ћелија или утиче на лучење разноврсних једињења у централоном нервном систему.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи