Напредак у помоћи параплегичарима

"Оклоп" који би се могао описати као спој егзоскелета, то јест спољашњег костура-љуштуре код ракова и свемирског одела, помаже параплегичарима у стајању, ходању и пењању уз степенице.

Бивши израелски војник, Ради Каиоф, који је био парализован протеклих 20 година, сада хода уз тихо механичко брујање електронског егзоскелета.

"Нисам ни сањао да ћу поново ходати. Тек сада када стојим, видим колико сам висок и могу да причам са људима гледајући их 'очи у очи,' а не из доње перспективе, " рекао је Каиоф који није ходао од рањавања 1988. године.

Уређај "Ривок" (ReWalk), осмислио је инжењер Амит Гофер, оснивач мале израелске компаније Арго Медикал Технолоџиз (Argo Medical Technologies).

Гофер такође не може да хода од несреће 1997. године, али свој изум не може да користи јер нема потпуну функцију руку.

Систем садржи, поред штака за успостављање равнотеже, моторизоване носаче за ноге, сензоре за тело и ранац са компјутеризованом контролном кутијом и батеријама на пуњење.

Корисник може помоћу даљинског управљача који се носи око ручног зглоба, да изабере опцију стајања, седења, ходања, силажења низ степенице или пењања уз њих, а затим се нагиње напред да би се сензори за тело активирали и покренуле роботизоване ноге.

"Подиже људе из инвалидских колица и помаже им да стоје, али није у питању само здравље, већ и достојанство," истакао је Гофер.

Директорка одсека за физикалну и окупациону терапију при Медицинском центру Универзитета у Њујорку, Кејт Паркин, навела је два начина потенцијалног побољшања здравља.

"Физички, тело функциониче другачије када је усправљено. Активирају се друге групе мишића и омогућава се потпуно ширење плућа. Психолошки, особе онда могу да "живе" усправно и да остварују контакт очима," рекла је Паркинова.

Планирано је да се уређај нађе у комерцијалној продаји 2010. године, а коштаће као напреднија инвалидска колица што изоси око 20.000 долара.

"Ривок" се клинички тестира у Медицинском центру у Тел Авиву, а Гофер очекује да ће се уређај ускоро наћи на додатном тестирању у Америци.

Друга "роботичка одела" попут оних које је дизајнирала америчка војска или робот ХАЛ јапанског Универзитета у Цукуби, нису погодни за парализоване особе, те се не очекује да ће неко ускоро понудити решење слично "Ривоку."

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи