Нови антибиотик блокира токсине из бактерија

Тражећи нове приступе лечења од опасних стомачних бацила попут салмонеле (Salmonella), амерички научници су открили нови антибиотик који делује тако што блокира комуникационе сигнале бактерија, спречавајући их на тај начин да испуштају токсине од којих се људи разболе.

"Сензори у бактеријама чекају да одговарајући сигнал активира лучење отровних гена," навела је докторка Ванеса Сперандио са Универзитета у Тексасу.

Уместо да траже нове лекове који убијају бактерије, како делује већи део антибиотика, Сперандиова и њене колеге пронашли су једињење LED209 које бактерије "разоружава."

"Користећи LED209, блокирали смо механизме и тако навели бактерију да не препознаје да се налази унутар домаћина," објаснила је Сперандиова.

Милиони потенцијално штетних бактерија, присутни су у организму али без одговарајућег хемијског сигнала од, на пример хормона, оне само прођу кроз дигестивни тракт.

У ранијим истраживањима, научници су идентификовали посебне рецепторе на једном типу Ешерихије коли (Escherichia coli) која изазива дијареју.

Рецептори примају сигнале од микроба и хормона у цревима, те се бактерије активирају.

Током последње студије, тим је утврдио да хемијско једињење LED209, блокира сензоре код бактеријске културе Ешерихије коли, салмонеле и изазивача туларемије, то јест зечје грознице, Francisella tularensis.

Мишеви, инфицирани салмонелом и бактеријама туларемије, нису се разболели од тих болести

"Студија је показала да се LED209 може користити у борби против та три типа патогених бактерија, а највероватније и многих других,"

С обзиром на то да једињење не убија бактерије, истраживачи верују да бактеријама неће бити лако да постану резистентне на антибиотик, што је чест проблем код већине других антибиотика.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи