Перуанско или шпанско благо

Перу је затражио информације о злату и сребру вредном више милиона долара, које су амерички ловци на благо пронашли у олупинама, за које се верује да припадају шпанском ратном броду потонулом 1804. године.

Јужноамеричка земља поднела је захтев да амерички суд проследи информације о пронађеном броду за који шпански представници верују да је олупина њиховог ратног брода "Нуестра Сењора де лас Мерседес" (La Nuestra Señora de las Mercedes), који је превозио вредни товар из области који је сада Перу.

У захтеву се наводи да је можда у питању наслеђе Републике Перу.

Адвокат који заступа Перу у процесу који се води на Флориди не даје изјаве о случају, а и званичници Абасаде Перуа у Вашингтону одбили су да дају коментар.

Борба између Шпаније и компаније Одисеј Марин Експлорејшн (Odyssey Marine Exploration Inc) са седиштем на Флориди, почела је након што је прошле године америчка фирма објавила да је у операцији "Блек Свон" (Црни лабуд) дошла до више тона сребрних и златних новчића на локацији у међународним водама.

Компанија је авионом превезла "плен," према неким проценама вредан пола милијарде долара, на Флориду.

У октобру прошле године, шпанска ратна морнарица пресрела је брод компаније Одисеј који је у потрази за благом напустио британску територију код Гибралтара и допратила га до луке где је капетан ухапшен, али убрзо пуштен на слободу.

Шпански представници су у мају потврдили да имају доказе да је у питању њихов ратни брод, Мерцедес који су британске снаге напале на домак шпанске обале у октобру 1804. године.

Ратни брод превозио је благо из Перуа који је тада био под управом Шпаније, у Европу.

Експлозија је разорила Мерцедес, а њени делови су потонули заједно са 200 морнара.

Шпанија је оптужила компанију Одисеј да је све вредности и знаменитости са брода уклонила, а потом покушала да то сакрије, тврдећи да порекло брода није утврђено.

У компанији се бране тврдњама да би чак и ако би било утврђено да је заиста у питању Мерцедес, Шпанија морала да докаже да је власник нађених вредности и да их се није одрекла.

"Верујемо да то што је Перу покренуо правни поступак, покреће важна питања у вези са тим да ли бивша колонијална сила или колонизовано домородачко становништво треба да добије културно и финансијско благо," напоменуо је Грег Стем, директор Одисеја и додао да Перу може да учествује у испитивању предмета за које се утврди да потичу из те земље.

Наводећи да никада није престао да се интересује за своју "имовину и баштину," Перу је затражио од суда на Флориди да земљи омогући приступ информацијама које могу помоћи при утврђивању да ли формално да затражи пронађено благо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи