"Дневником о јелу" против прекомерне тежине

Вођење дневника о јелу може помоћи особама са прекомерном тежином, односно најмање милијарди и по одраслих људи на свету. "Записивачи" оброка смршали двоструко више од оних који то нису чинили.

Предебелих особа има више од 700 милиона, процењују стручњаци Светске здравствене организације, а прекомерна тежина коју има чак милијарду и по људи на свету постаје глобални проблем, не само одраслима већ и деци, обзиром да је најмање 20 милиона малишана предебело. 

Пројекат контролисања тежине уз помоћ вођења дневника исхране, који је показао одличне резултате, покренула је једна од највећих здравствених институција у САД, "Кајзер перманенте".

Пројектом је обухваћено 1.600 особа са прекомерном тежином, које су у периоду од 30 месеци записивале све што су појеле.

Оне особе које су водиле дневник изгубиле су двоструко више килограма од оних које то нису чиниле, изјавио је вођа пројекта Виктор Стивенс.

"Питали смо учеснике програма шта им се најмање свиђало током тог периода. Одговарали би - вођење дневника исхране. А на питање шта вам је највише помогло да изгубите на тежини, одгвор би био исти - писање дневника исхране", наводи Стивенс и додаје да су "записничари" сваким даном постајали свеснији корисности "прескакања" одређених јела.

Стивенс истиче и још један позитиван ефекат који се односи на то да "многи 'укључе аутопилот' током целог дана, раде све аутоматски... А ако нешто записују, нису више на аутопилоту, размишљају, процењују и реагују на одговарајући начин".

Особе старије од 25 година су током програма узимале лекове за снижавање високог крвног притиска и смањење холестерола, чему треба додати и то да су сви учесници програма дневно јели око три порције воћа и поврћа, али су се и сваке недеље два сата бавили умереном или интензивном физичком активношћу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи