"Ред бул" опасан по живот

Само једна конзерва популарног енергетског напитка "Ред бул" може да повећа ризик од срчаног напада или шлога, чак и код младих људи, упозоравају научници.

Напитак пун кофеина, популаран код студената у време испита и "љубитеља адреналина" којима "даје крила", згрушава крв, што је услов за кардиоваскуларне проблеме.

Научници су испитивали кардиоваскуларне системе 30 младих одраслих људи сат пре и сат после конзумирања конзерве од четврт литра "Ред бул" без шећера.

"Сат пошто попију "Ред бул", крв конзумената је као код кардиоваскуларних болесника". Напитак може бити смртоносан ако је у комбинацији са стесом или високим притиском", указује истраживач Вилоуби.

"Ред бул" је забрањен у Норвешкој, Уругвају и Данској због опасности по здравље, али је аустријска компанија прошле године продала 3,5 милијарди конзерви у 143 земље.

Њени власници тврде да једна конзерва садржи 80 милиграма кофеина, отприлике колико и шоља кафе, али конзументи не пију више од две конзерве дневно.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи