Деца жртве пасивног пушења

Деца изложена дуванском диму скоро дупло више обољевају од разних инфекција од остале деце, а трећина новорођенчади, која су жртве пасивног пушења, завршава на болничком лечењу током прве године живота, показали су резултати истраживања групе научника с Медицинског факултета у Хонг Конгу.

Кинески истраживачи су, дошли до тих резултата пратећи здравствено стање 7.402 детета од рођења до њихове осме године.

Више од 41 одсто те деце било је изложено пасивном пушењу у својим домовима.

Резултати су показали да је половина деце изложене пасивном пушењу била на болничком лечењу најмање једном током осам година праћења њиховог здравственог стања.

Код 50,7 одсто њих радило се о плућној инфекцији, а међу 33,9 одсто о инфективном проблему неког другог порекла.

Скоро трећина деце која су била изложена дуванском диму у великој близини (мање од три метра) одлазила су на болнично лечење током прве године живота.

Од пасивног пушења, међутим, не пате само деца.

Управни суд у француском граду Нансију је, на пример, признао једној жени запосленој у Франс телекому респираторне проблеме настале услед пасивног пушења изазваног димом из просторија за пушаче као болест стечену на раду, тако да јој је потврђена стопа радног инвалидитета од 10 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи