Хигијеном до пријатног даха

Непријатан задах узрокује храна, пушење, али и поједине болести. Прање зуба, коришћење конца или течности за испирање уста могу привремено да маскирају непријатан задах.

Халитозу или непријатан задах из уста могу да проузрокују бројни фактори.

Храна, кариозни зуби, обољења десни, сувоћа уста, пушење цигарета, обољење синуса или дисајних путева, одређена општа обољења, неодговарајућа орална хигијена или употреба одређених лекова.

Храна коју једемо одређује какав ће нам задах бити.

Када се храна апсорбује у крв преноси се све до плућа одакле се издише кроз уста и нос. Тек када се унета храна у потпуности изгуби из крви нестаће и непријатан задах.

Ако се не одржава добра орална хигијена, делићи хране остају на зубима, деснима и језику, па се стварају велике количине бактерија које својим труљењем и врењем могу проузроковати веома непријатан задах.

Један од знакова обољења десни је константан непријатан задах или непријатан укус у устима.

Та обољења су узрокована плаком, лепљивом безбојном материјом препуном бактерија која се константно ствара на зубима.

Бактерије продукују отрове који иритирају и оштећују десни, а у поодмаклој фази болести оштећење се са десни преноси и на кост па зуби губе своју потпору и започиње њихов губитак.

Непријатан задах може настати и због сувих уста - ксеростомије, која се јавља због недовољне количине пљувачке.

Сува уста могу бити последица употребе различитих лекова, обољења пљувачних жлезда или сталног дисања на уста .

Стоматолог може да препише употребу вештачке пљувачке, да предложи употребу бомбона без шећера које ће повећати лучење пљувачке или уношење веће количине течности.

Непријатан задах настаје и због инфекције дисајних путева (носа, душника, плућа), хроничне упале синуса, хроничног бронхитиса, шећерне болести, стомачних поремећаја, обољења јетре или бубрега.

Уколико ваш стоматолог утврди да су уста здрава, а непријатан задах постоји обавезно се обратите лекару да би се пронашао дефинитивни узрок задаха.

Стоматолози препоручују избегавање хране која узрокује непријатан задах, прање зуба после сваког оброка, прање језика јер се на њему задржава много остатака хране који узрокују непријатан задах, конац за чишћење зуба,течност за испирање, а свако ко користи протезе треба добро да их опере после сваког оброка.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи