Преглед очију открива болести срца

Очи могу крити ране знаке срчаних обољења-оштећења малих крвних судова, много пре него што се појаве први симптоми. Рана дијагностика и превенција већих оштећења артерија могле би да утичу на смањење броја умрлих од кардиоваскуларних болести.

Особе са оштећењима очију-ретинопатијом у већем су ризику од умирања од болести срца у наредних 12 година него други, закључак је тима стручњака са Универзитета у Сиднеју и Мелбурну у Аустралији и Државног универзитета у Сингапуру.

Тим је проучио фотографије ретине, то јест мрежњаче ока, више од 3.000 особа од којих је већина боловала од дијабетеса, а затим податке о умрлим испитаницима.

"Током 12 година, 353 учесника студије, који чине 11,9 одсто, умрла су од болести срца или последица обољења," упозорили су истраживачи.

Особе оболеле од ретинопатије биле су два пута изложеније ризику од умирања од болести срца него особе са здравом ретином, објаснио је вођа истраживачког тима, Џералд Лију са Универзитета у Сиднеју.

Ретинопатија, показали су резултати, подизала је ниво ризика исто колико и дијабетес.

Дијабетес је познат као један од предуслова срчаних обољења, узрока највећег броја смрти модерних друштава као и земаља у развоју.

Пацијенти са променама на мрежњачи ока могли би бити упозорени на дегенеративне процесе који се дешавају на њиховим артеријама, те би могли да смање ниво холестерола и нормализују крвни притисак.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи